Koliko vode na dan?

Dva litra vode na dan zvuči pomalo zastrašujuće i osobama koje je posvećeno piju. Kad čujete ovakvu preporuku, obično pomislite – “nema šanse”, i savet odbacite. Pogrešno. Imajte na umu da je hidratacija potrebna organizmu. Osluškujte šta vam on poručuje, i nemojte se isključivo oslanjati na osećaj žeđi, koji može da zavara.
Potrebe organizma za tečnošću variraju u zavisnosti od godina, pola, nivoa aktivnosti, čak i mesta u kojem živite. One se svakoga dana menjaju – na količine koje je potrebno uneti utiče dnevni napor, znojenje, hrana i piće…
Evo nekoliko najopštijih preporuka, koje se, ipak, mogu dati.

koliko vode na dan

Umesto vode, “računajte” sve tečnosti…

Klinika Majo savetuje – umesto reči voda, samo stavite reč tečnost. Dva litra dnevno je potrebno. Uračunajte mleko, sokove, kafu i druge napitke, a ako želite da unesete tečnost bez kalorija, neka to budu nezaslađeni čajevi i mineralna voda.

… uključujući i tečnosti iz hrane

Vaše telo će apsorbovati tečnost iz hrane, kao da ste je direktno uneli. Mnoge vrste voća i povrća imaju veoma visok sadržaj vode. Odmah vam pada na pamet lubenica, ali tu su i krastavci, paradajz, zelena salata, celer, jagode, pomorandže, grejpfrut… Dodajte supe i čorbe, čak i neke vrste bombona, kao što su one želirane, i voćnih sladoleda. Istraživanja pokazuju da, prosečno, oko jedna petina tečnosti koja je potrebna organizmu dolazi iz hrane.

dehidriranje

A hrana koja traži više vode…

Razmislite, sa druge strane, i o hrani posle koje je potrebno uneti veće količine vode. Neke vrste hrane imaju diuretički efekat, odnosno podstiču izbacivanje tečnosti. Takva su i alkoholna pića. A neke druge, sa visokim sadržajem natrijuma, zadržavaju vodu u organizmu, pa je potrebno telesne tečnosti, pojednostavljeno rečeno, “razblažiti” dodatnim količinama vode, kako bi se povratila ravnoteža.

Proverite da li ste (de)hidrirani

Pijte, dakle, vodu ili druge tečnosti obavezno kada ste žedni, a ako se znojite, i kada ne osećate žeđ. Nosite flašicu sa vodom na izlete, imajte je uz sebe na ulici i u prevozu, posebno leti. Uvedite nove navike – pijenje čaše vode pre obroka ili posle tuširanja… Držite čašu sa vodom na radnom stolu, sudoperi, pored kreveta i povremeno popijte gutljaj. Proverite da li ste dehidrirani tako što ćete pogledati urin – ako je taman i ima jak miris, potrebno vam je više tečnosti.