Počela sezona krpelja

Ubod krpelja može da pokvari zadovoljstvo prvih prolećnih šetnji, izazove strah, nespokojstvo, a u nekim slučajevima prouzokuje i dugoročne posledice po zdravlje. Da to ne bi bilo slučaj, saznajte unapred kako ova životinja izgleda, kada i gde najčešće napada, kolike su šanse da se zaštitite.

Sezona povećanog prisustva krpelja na našim prostorima traje od marta do oktobra. Iako mnogi misle da je krpelj insekt, on pripada rodu paukova, i upravo kako izgleda. Dok ne počne da menja veličinu zbog krvi domaćina koju je posisao, on je jedva vidljiv mali pauk, koji se polako kreće po podlozi.

Postoji mnogo vrsta krpelja, ali oni kod nas najrasprostranjeniji žive na površinama pokrivenim travom, žbunjem, drvećem, opalim lišćem, čak i na životinjama. Provođenje vremena na otvorenom, u šetnji, na kampovanju, u lovu, uređenju bašte… predstavlja rizik za susret. To može biti i u vašem, ili susednom dvorištu. Prva preporuka, dakle, glasi da se izbegava šetnja po ovakvim mestima, odnosno da se kreće stazama, ukoliko postoje.

U prodaji se nalaze repelenti – sredstva u tečnom stanju ili spreju, koja odbijaju krpelje, ali sa njima treba biti pažljiv. Ovi proizvodi u sebi sadrže supstancu permetrin u različitim koncentracijama. Nanose se na obuću, kamping opremu, odeću. Dobro je da se posavetujete sa lekarom i pročitate sve detalje uputstva, posebno ako su deca u pitanju.

Nekoliko saveta odnosi se na ponašanje po povratku iz šetnje.

Dobro pregledajte odeću. Krpelj na odeći može biti unet u stan.

Ako perete odeću pošto je zaprljana ili ste pokisli, neka to bude na najvišim dozvoljenim temperaturama. Samo visoke temperature ubijaju krpelje. Sušenje odeće na visokoj temperaturi u trajanju od 10 minuta takođe može da pomogne.

Pregledajte svu opremu koju ste doneli, kao i kućne ljubimce.

Tuširanje neposredno po dolasku iz šetnje, a najduže u roku od dva sata po povratku, je dobra preventiva. Ovo je prilika da skinete krpelja ako se nije zakačio za kožu, i sperete bilo kakve tragove koje je, eventualno, ostavio. Pod tušem detaljno pregledajte telo. Omiljena mesta krpelja su ona gde može da se sakrije, posebno mesta gde je koža najtanja – oko uha, u kosi, u pazuhu, preponama, na zadnjoj strani kolena… Krpelj se može ubosti i bilo gde na drugom mestu.

Ako pronađete ubodenog krpelja, otiđite što pre do najbliže ambulante da vam ga pravilno izvade. To je najbolje. Iako postoje brojni saveti za vađenje, nestručnim postupanjem i odlaganjem povećavate šansu da dobijete infekciju, ako je krpelj bio zaražen. Najpoznatija je Lajmska bolest, koja ponekad ostavlja teške i doživotne posledica.

Comments are closed.