Šta svaki podrum treba da poseduje

Ako stanujete u zgradi, podrumski prostor sigurno je ograničen po površini i mogućim namenama. Ukoliko, međutim, imate podrum u kući, u vašem vlasništvu, on može biti korišćen na najrazličitije načine, uz nekoliko preduslova.

Dobra ventilacija je uvek prvi zahtev. Podrum mora da bude pravilno provetravan. Nezavisno od toga da li želite hladan prostor ili onaj koji može da se zagreje, u podrumskim prostorijama treba obezbediti priliv kiseonika. Detektor za ugljen-monoksid je obavezan ukoliko se u podrumu nalaze instalacije za grejanje sa gorionikom. Za bolju cirkulaciju vazduha ponekad je dobro ugraditi ventilatore ili druge izmenjivače kao što su klima uređaji.

Za određene namene biće potrebna toplotna izolacija. U podrumu se mogu koristiti različita sredstva, po preporuci majstora. Ponuda je mnogo veća, a izolacija je jednostavnija nego u spavaćim sobama, na primer.

Dobro osvetljenje je sledeći preduslov. Kod podruma sa prozorom se potrudite da što bolje iskoristite dnevno svetlo. Ako prozor ne postoji, planirajte neobičnu rasvetu. Postavljanjem mini reflektora i ogledala na odgovarajuća mesta možete učiniti da podrum izgleda veći, a tavanica viša.

Izaberite boje zodova i zidnu dekoraciju koja doprinosi iluziji većeg prostora.

Za podove, takođe, imate mnogo opcija, pošto se lako mogu ugraditi prirodni i veštački materijali u nekoliko slojeva, sa vazdušnim džepovima između njih. Veoma je važno da u podu i zidovima nema vlage pre postavljanja, pa taj problem, ukoliko postoji, rešite na vreme.

Podrume uglavnom koristimo kao ostavu za kabaste predmete, sezonske sportske rekvizite i opremu za automobil, za odlaganje baštenskog i drugog alata, čuvanje zimnice…

U zavisnosti od toga koliki i kakav podrum imate, možete od njega napraviti i nešto drugo. Izolovanost i/ili manjak svetlosti čine ga idealnim za mini bioskopsku salu, radnu sobu, teretanu, muzički studio, vinski podrum, kupatilo, čak i dnevnu sobu za posete. Uz planski uložena sredstva dobićete dodatne kvadratne metre upotrebljivog prostora, koji može rešiti različite probleme i obezbediti neophodan mir za određene aktivnosti članova porodice.

Sa intenzivnim korišćenjem podruma rastu zahtevi za bezbednost.

Provođenje i razvođenje struje obavezno poverite stručnom licu, proverite vodovodne instalacije, osigurajte izlaz i izolaciju u slučaju požara. Materijali koje koristite moraju biti po svim standardima. Iako vam se, možda, čini da je podrum manje važna prostorija i da ćete uređenje lako uraditi sami, on je u osnovi vaše kuće i može je ugroziti u slučaju neželjenih događaja.

Comments are closed.