Podno grejanje štedi energiju

Na kraju smo još jedne grejne sezone i nećemo preterati ako kažemo da je o novoj, onoj koja počinje na jesen, potrebno misliti odmah. Duži boravak u kućama sigurno nas čeka i naredne zime, a ugovaranje majstora za veće građevinske radove treba obaviti na vreme. Tokom leta, sigurno ćete imati problema da ih obezbedite, ako planirate uvođenje podnog grejanja, na primer.

Prednosti podnog grejanja su brojne, a najveće su uštede na duži rok.

Postoje dva tipa podnog grejanja – električno i grejanje na bazi sistema tople vode. Oba su energetski efikasnija od klasičnih radijatora. Neophodno je da radijator postigne temperaturu od 65-75 stepeni Celzijusa da bi zagrejao jednu prostoriju. Tu istu prostoriju, dakle identično izolovanu, do iste temperature zagreva podno grejanje čiji sistem treba da ima temperaturu od maksimalno 29 stepeni Celzijusa. Kao rezultat, prosečno, račun za struju je 15% manji.

Radijatori najpre greju vazduh pored sebe, dok udaljeni delovi prostorije ostaju “hladne tačke”. Da bi toplota stigla do njih, radijatori treba da budu vreli, a ukoliko moramo da sedimo blizu radijatora često otvaramo prozor, što dodatno povećava troškove.

Jednom instaliran, sistem podnog grejanja ne zahteva održavanje. Dobri majstori daju garanciju 30 godina, a vi ćete uz pomoć termostata, koji u savremenim uslovima možete kontrolisati i putem wi-fi veze, podešavati temperaturu u skladu sa potrebama.

Podno grejanje vam neće oduzimati prostor, niti praviti estetski problem.

Bezbednost i komfor su maksimalni, posebno ako imate malo dete koje na radijator može da se udari, ogrebe, opeče…

Kvalitet vazduha je bolji, sa manje kretanja vazduha koji sa sobom nosi i prašinu, grinje. Vreli vazduh oko klasičnog radijatora smanjuje i novo kiseonika.

Podno grejanje radi sa svim podnim oblogama, od drveta, laminata, tkanine, do vinila, pločica, kamena. Instalacija je jednostavna.

Nedostataka podnog grejanja je veoma malo i gotovo da je jedini cena početne investicije. Ako imate dovoljno novca i vremena da angažujete majstore, problema neće biti. Imajte u vidu, samo, da će vam pod biti desetak centimetara viši, i možda još toliko ako postavljate ispod izolacioni sloj koji obezbeđuje kretanje toplote samo na gore.    

Ako planirate veće renoviranje stana, posebno poda, ili tek gradite kuću za stanovanje, razmotrite, dakle, podno grejanje kao opciju.