Da li su braon jaja zdravija

Da li je zabluda ili istina da boja jaja, koje konzumiramo gotovo svakodnevno, ima veze sa njihovim kvalitetom?

O temi govorimo i zbog toga što nam se približava Vaskrs – najveći hrišćanski praznik, tradicionalno povezan sa farbanjem i povećanom upotrebom jaja.

Pa evo šta kažu stručnjaci – zbog čega se jaja razlikuju i koja treba izabrati u prodavnici.

Boja jajeta zavisi, najpre, od rase kokoške koja ga je snela. Neke koke nose braon jaja, druge gotovo potpuno bela, dok izvesne rase nose plavičasta, plava, ili plavo-zelena jaja. Boja zavisi od količine dva pigmenta, onog koji se nalazi u krvi i daje joj crvenu boju, protoporfirina IX, i biliverdina koji daje modricama plavo-zelenu boju.   

Postoje i drugi faktori koji mogu da utiču na boju – okruženje, ishrana, nivo stresa koke, ali u zanemarljivoj meri. Takođe, kod starijih kokošaka koje nose braon jaja, ona su veća i svetlija.

Iako smo skloni, dakle, da braon jaja ocenimo kao ukusnija, zdravija, prirodnija i bolja, boja ne treba da nam bude merilo.

Po čemu se razlikuje kvalitet jaja

Jaja ne treba birati po boji, jer ona o kvalitetu ne govori gotovo ništa. Drugi su kriterijumi koje treba imati u vidu.

Ako možete da kupite organska jaja, najsigurnije je da ćete dobiti bolji obrok. Kokoške koje nose organska jaja strogo se kontrolišu i hrane u posebnom režimu, tako da će jaje biti bez nepotrebnih hormona, antibiotika, pesticida…

Na našem tržištu pojavila su se i jaja obogaćena omega 3 masnim kiselinama. Njih nose kokoške čija je ishrana obogaćena ovim zdravim sastojkom, pa ga i u jajetu ima više, što je dobro za čoveka.  

Sledeća važna stvar je prisup sunčevoj svetlosti – kokoške koje deo dana provode na otvorenom nose jaja sa većom količinom vitamina D. Zbog toga su organska jaja, kao i jaja na pijacama dobar izbor. “Domaća jaja” imaju, uglavnom, i veći nivo vitamina E, kao i omega 3 masnih kiselina, zbog ishrane travom i drugim prirodnim sastojcima “iz dvorišta”. Higijenske mere kod individualnih domaćinstava mogu, međutim, da izostanu, pa treba birati isključivo proizvođače koje poznajete ili u njih, zbog preporuka, imate poverenje.       

Oznaka na kutijama u prodavnicama da su kokoške gajene van kaveza obično ne znači mnogo – i dalje su to koke u zatvorenom prostoru, pribijene jedne uz druge, koje sve vreme provode na farmi bez sunčevog svetla.