Prednosti rentiranja nameštaja

Danas se u svetu rentira sve i svašta – od stanova, poslovnog prostora, automobila… do venčanica, nakita, prijatelja. Ljudi sa naših prostora ne bi se složili da je ovo poslednje moguće i prihvatljivo, ali mnogi ne misle tako. 

Rentiranje nameštaja odavno je zaživelo. Razlog je jednostavan – za lep i kvalitetan nameštaj potrebno je dosta novca, a potrebe mogu da budu privremene. Ukoliko se često selite, ili imate neku posebnu priliku za koju se ne isplati kupiti nameštaj, iznajmljivanje je rešenje.

Pored toga što rentiranje košta manje, ono ima i drugih prednosti.

Ako dugo rentirate neki komad nameštaja, firma koja ga izdaje će vam, uz povoljan dogovor, verovatno omogućiti otkup. Tako će željeni komad, “na rate”, biti ipak vaš.

Iznajmljivanjem nameštaja živećete u okruženju po sopstvenom izboru koje, inače, na drugi način ne biste mogli sebi da priuštite. Ovo se, pre svega, odnosi na stilske komade, ali i na ultramoderne, ekskluzivne…  

Nameštaj ćete moći da menjate onoliko često koliko poželite. Čim vam u stanu dosadi da gledate uvek iste stvari, možete od prve plate da nabavite nešto na mesec ili dva, ili da komade menjate u skladu sa godišnjim dobima.

Rentiranjem nameštaja možete i probati određene kombinacije pre nego što kupite stvari sličnog kvaliteta. Dešava se, na primer, da lagani nameštaj skandinavskog stila lepo izgleda u radnji ili na reklami, ali da vas razočara kad ga donesete u svoj stan. Slično je i sa plišom, mermerom u kuhinji, kancelarijskim stolicama za radni sto u kući…

Selidba u drugi stan sigurno je lakša ako vratite nameštaj koji ste rentirali, a zatim zakupite novi, odgovarajući.

Neki komadi nameštaja biće vam potrebni samo godinu ili dve, na primer elementi za dečiju sobu na određenom uzrastu.

Rentiranje je i ekološka varijanta, bliska novim generacijama. Mnogo nameštaja završi na otpadu svake godine, a fabrike stalno proizvode nove količine da bi zadovoljile tražnju. Sa stanovišta očuvanja životne sredine ovo nije dobro, tim pre što neke komponente nisu biorazgradive.   

Iznajmljivanje nameštaja ima prednosti, ali i mane. Ako ste od onih za koje predstavlja stres davanje novca za nešto što ne poseduju, napravite plan i izdvajajte sredstva za, komad po komad, kupovinu nameštaja.

U spuprotnom, razmislite o rentiranju.