Kako odabrati peglu na paru

U prodavnicama je veliki izbor pegli na paru, pa kad želite da kupite ovaj aparat, potreban svakom domaćinstvu, postavlja se pitanje koji model odabrati. U ponudi su i zanimljive mini pegle na paru. Neke su veoma jednostavne, a neke, kao ona koju smo pronašli u online prodavnici, imaju brojne dodatke i funkcije. Mini pegle su pogodne za putovanja, prodavnice, kad je potrebno nešto hitno ispeglati… ali klasična pegla vam je u kući, sigurno, potrebna.

Nekoliko je karakteristika na koje treba obratiti pažnju kad birate peglu na paru.

Ploča pegle je najvažnija i ona u najvećoj meri određuje kvalitet i trajanje pegle. Keramičke ploče su najbolje, slede čelične, pa one od anodiziranog aluminijuma. Ploča treba da bude otporna na ogrebotine i jednostavna za čišćenje.

Dobro je da snaga pegle bude preko 1500 vati, kako bi se grejala brzo i proizvodila dovoljnu količinu pare.

Proverite komfor pegle na licu mesta – ako kupujete onlajn, možete da pogledate prethodno model u prodavnici. Iako ovaj savet ne ide u prilog prednostima onlajn kupovine, ako peglate mnogo bitno je da pegla dobro leži u ruci i da sve komande budu lako dostupne.

Pegla ne treba da bude preterano teška, ali ni suviše laka. Vrh i rub ploče bi trebalo da budu dizajnirani tako da pegla lako stiže do teže dostupnih mesta na garderobi.

Jednostavnost punjenja pegle vodom je sledeća bitna karakteristika. Rezervoar sa vodom trebalo bi da bude providan, tako da u svakom momentu znate koliko vode ima. Kod nekih modela se rezervoar odvaja i lako ga je napuniti.

Broj otvora na koje izlazi para je važan – otvora treba da bude što više i da budu što ravnomernije raspoređeni na ploči.

Neki modeli pegli poseduju filter, koji sprečava stvaranje kamenca. Ovo će produžiti trajanje pegle i smanjiti vam posao oko čišćenja pegle ako je voda tvrda.

Ne zaboravite da proverite dužinu gajtana i razmislite o mestu gde ćete peglu uključivati. Termostat je veoma bitan, takođe, odnosno karakteristika automatskog isključivanja ukoliko se pegla pregreje.