Pokloni u različitim krajevima sveta

Poklanjanje je čin koji je u nekim kulturama jednostavan, dok se u drugim kulturama pretvara u pravi ritual. Pokloni primereni u jednoj zemlji u drugoj se smatraju uvredom, pa Vaša dobra namera i želja da nekome ukažete poštovanje može da Vas dovede u veoma neprijatnu situaciju.

Evo nekoliko primera koji će Vam ukazati na značaj ponašanja prilikom poklanjanja. Ako se pored navedenog ima u vidu i razlika u shvatanjima šta je primeren poklon za muškarca, a šta za ženu, u kojim prilikama se daruje i kako se iskazuje zahvalnost, videćete da je poklon mnogo više od kupovine i lepog pakovanja.

pokloni

U društvima koja pripadaju zapadnim kulturama, kako to uobičajeno kažemo, ne postavlja se, na primer, pitanje kojom rukom dati ili primiti poklon. U Indiji i islamskim zemljama se, međutim, leva ruka smatra nečistom, pa se poklon daje isključivo desnom ili sa obe, a nikako samo levom rukom. U velikom broju azijskih zemalja prilikom davanja i primanja poklona koriste se obe ruke istovremeno, čime se iskazuje poštovanje.

Otvaranje omota kako bi se poklon pogledao pred darodavcem je uobičajeno u Sjedinjenim Američkim Državama, Argentini, Turskoj.., gde druge prisutne osobe takođe sa znatiželjom prilaze da vide šta je unutra. Oduševljenje i zahvalnost pokazuju se na licu mesta (čak i ukoliko poklon nije baš ono što se očekivalo). Sa druge strane, u velikom broju afričkih zemalja, ali i Indiji i Japanu, nije primereno da se poklon odmah otvori i potrebno je sačekati da svi gosti odu. Izuzetak se pravi samo ako darodavac izričito zatraži da se poklon otvori, ili ukoliko primalac dobije odobrenje od starije osobe.

Ukoliko u Kini ili Japanu Vaš prijatelj ili domaćin odbije poklon – ne brinite. Običaj je da se poklon odbije najmanje tri puta pre nego što se konačno primi – svako drugo ponašanje smatralo bi se krajnje nepristojnim.

Uzvraćanje poklona je uobičajeno u svim zemljama i ukoliko se na poklon ne odgovori poklonom u nekom trenutku u budućnosti, kada se za to ukaže prilika, radi se o nepoštovanju koje može potpuno da naruši ili čak prekine odnose. Roditelji su posebno osetljivi pa godinama pamte šta su deca od koga dobila za rođendane. Vrednost poklona je takođe važna – u Turskoj se, na primer, mora odgovoriti identičnom veličinom dukata za dukat darovan na venčanju.