Pozovite goste na piće

Iznenadite prijatelje, nekoliko članova šire porodice ili rodbine, školske drugare iz davnih godina, kolege sa radnog ili bivšeg radnog mesta i, tek tako, bez posebnog povoda, pozovite ih na piće.

Ne mora to da bude specijalan koktel parti, sa skupim alkoholnim pićima, mešavinama i svim pripadajućim dodacima. Dovoljno je nekoliko različitih vrsta, tek da se napravi dobra atmosfera. Pića mogu da budu i domaća, pa najavite degustaciju, ili neobična za naše podneblje, koja ste upravo otkrili u megamarketu na sniženju.

Pića sigurno neće biti glavni motiv okupljanja. Ponovni susret sa ljudima koje dugo niste videli, ili opuštena varijanta inače poslovnih susreta, otvoriće mnoge teme za razgovor, podsećanja na prošlost…

Nije potrebno mnogo truda za organizaciju ovakvog privatnog druženja, ali ne zaboravite nekoliko stvari.

Pored alkoholnih pića dodajte nekoliko bezalkoholnih, najbolje podjednako originalnih. Neki gosti iz različitih razloga neće želeti da piju alkohol, pa naglasite unapred da će biti nešto i za njih. Obavezno imajte u ponudi gaziranu mineralnu vodu i limun.

Ne zaboravite grickalice – slane, slatke, sastavljene od orašastih plodova… ali obavezno suve. U obzir mogu da dođu i tvrdi sirevi, masline, narezano sušeno meso, sušeno voće… Izbor je vaš, sve dok se zakuska može nabosti čačkalicom ili uzeti salvetom sa dva prsta. Napravite aranžman na stolu, ostavite pored tanjiriće i salvete i dozvolite da gosti uzmu ono što im odgovara.

Čak i ako vam u goste dolaze osobe koje često viđate, lepa dekoracija napraviće događaj posebnim. Raspremite dnevnu sobu pre dolaska gostiju. Sklonite sve što je višak, postavite u ugao vazu sa svežim cvećem.

Ako imate dobar audio plejer, možete u jednom trenutku pustiti tihu, primerenu muziku. Ukoliko ste pozvali bivše školske drugove to može biti melodija koja će vas „vratiti“ u prošle dane.

Raspremite i ostatak stana gde gosti mogu da uđu, posebno toalet. Obrišite ogledalo, ostavite dovoljne količine ubrusa i toalet papira. Ako je napolju hladno ili pada kiša, pripremite mesto gde će gosti ostaviti jakne i kišobrane.

Izbor pića trebalo bi da bude prilagođen dobu dana i vremenskim uslovima. „Teške“ kombinacije ne prijaju leti, a posebno ne u ranim popodnevnim satima.

Comments are closed.