Smanjite toksična isparenja u stanu

Nije realan zahtev da savremeni stan bude u potpunosti oslobođen toksičnih supstanci. Veštački materijali sa štetnim hemijskim sastojcima nalaze se svuda oko nas, pa čak i ako ih ne bi bilo u privanom okruženju, oni nas čekaju na poslu, u automobilu, u hotelima, restoranima…

U takvoj situaciji možemo da uradimo samo jedno – da u prostoru u kojem duže boravimo smanjimo, koliko god možemo, prisustvo i uticaj toksina. Posebno je to važno u sobama u kojima provodimo noć i, izuzetno bitno, prostorijama u kojima spavaju deca.

Nekoliko je načina koji su provereni i sigurni.

Isparljiva organska jedinjenja (VOC) mogu da se nalaze u bojama, lepkovima, proizvodima za čišćenje, štampačima, nameštaju… Njihovo prekomerno udisanje u zatvorenom prostoru i na duži rok može da bude kancerogeno i štetno za srce, mozak, pluća, kožu. Neka od jedinjenja vremenom ispare, dok druga počinju da smetaju tek kad se habaju. Preporučuje se, zato, da se sastav svakog komada proveri i steknu određena znanja.

Nov nameštaj bi neko vreme trebalo da odstoji van stana posle proizvodnje, ili da se prostorije u kojima se nalazi dugo i često provetravaju. Dobri su i aparati za prečišćavanje vazduha, a u ovom smislu se ispostavlja da je polovan nameštaj bolji od potpuno novog.

Dobro je izbegavati veštačku kožu, odnosno vinil (PVC) i stiropor u zatvorenom prostoru.

Na materijalima za pokrivače, tapaciranje, kuhinjske krpe, peškire, zavese… uvek potražite OEKO-TEX sertifikat. On označava da je tkanina prošla rigorozne probe i da ne poseduje hemikalije štetne po čoveka i okolinu.

Sve što ima u svom sastavu PFC (perfluorougljenik) trebalo bi izbegavati. Najviše se pisalo o teflon tiganjima, ali ovih i sličnih čestica ima i u nameštaju koji se reklamira kao izdržljiv i zaštićen posebnim premazima.

Greenguard sertifikat znači da je proizvod testiran na više od deset hiljada isparljivih organskih jedinjenja u svakoj fazi proizvodnje. Ako pronađete nameštaj, boje, tapete ili nešto drugo namenjeno enterijeru sa ovom oznakom, možete da imate dodatno poverenje, pošto se ona redovno obnavlja po veoma strogim pravilima.

GOTS sertifikat podrazumeva organsko poreklo tekstila, od uzgoja sirovina, preko društveno i ekološki odgovorne proizvodnje, do prodaje. GOTS proizvodi imaju minimum 70% organskih vlakana.

Kad kupujete nove stvari za opremanje stana, potrudite se da što više njih bude provereno. Sertifikovanih i pravilno obeleženih proizvoda ima sve više u našim prodavnicama, pa čitajte sve što piše u deklaracijama pre nego što nešto kupite.

Comments are closed.