Rustičan stil u dvorištu i na terasi

Pisali smo nedavno o rustičnom stilu u enterijeru i šta se pod njim tačno podrazumeva. Ako ste pristalica ove vrste uređenja doma, trebalo bi da ga primenite i u dvorištu, odnosno terasi. To je prilično jednostavno, pošto upravo rustično odgovara prirodnom izgledu otvorenog prostora i slobodi u njegovom uređenju.

Ideje, kao i obično, nisu suvišne.

Rustičnom dvorištu ili terasu odgovara rustičan baštenski nameštaj, od prirodnih materijala. To mogu biti i stare stolice, hoklice, stočići od drveta, police za cveće… Važno je da sve bude čisto i dobro održavano. Ako imate prostora u dvorištu, možete da postavite klupu, ona će upotpuniti rustični stil.

U drvene sandučiće zasadite začinsko bilje ili povrće koje se u njima može gajiti. Saksije za cveće takođe treba da budu od prirodnih materijala. Najbolje je ako njihova veličina, oblik, boja, nisu jednoobrazni.

Saksije mogu i da budu okačene u pletenim korpama na zidu, što izgleda pomalo retro, ali prostoru daje dodatni šarm. Ukoliko imate stepenice do ulaznih vrata ili podruma, poređajte saksije na njihove ivice.

Idealno bi bilo da u dvorištu imate česmu, fontanu, potočić, jezerce… Možda nije neizvodljivo ukoliko imate dovoljno prostora, pa razmislite o tome.

U dvorištu napravite stazu popločanu kamenom ili ciglom, ali tako da dozvolite da između raste trava. Linije neka ne budu stroge i precizne.

Obedovanje u rustičnom ambijentu je privlačna zamisao. Odvojite prostor gde ćete organizovati doručak, užinu, ispijanje popodnevne kafe, druženje…

Sve što proizvedete svojom rukom sigurno će se uklopiti – od elemenata ograde, preko drvenih polica napravljenih od drugih komada nameštaja, do udobnih jastuka i vezom ukrašenih stolnjaka.

Ako prostor posećuju ptice, napravite im kućicu – i ona će biti deo vašeg rustičnog okruženja.

U rustičnom uređenju otvorenog prostora sve treba da izgleda organski i neplanirano, iako ste uložili trud da to izvedete. Cilj je, u svakom slučaju, da se stvori mesto za opuštanje, istovremeno prijatno i upotrebljivo.

Comments are closed.