Pravilno čuvanje koštunjavog voća

Koštunjavo voće, ili kako ih često nazivamo orašasti plodovi, promoviše se u poslednjih nekoliko godina kao “super hrana”, bogata proteinima i zdravim mastima. Sve preporuke vezane za ishranu uključuju orahe, brazilske orahe, bademe, lešnike, pistaće i slično voće, kojem je zajednička osobina da u tvdoj oblozi sadrže semenku koja je jestiva.

Orašasti plodovi mogu se konzumirati u sirovom stanju, ali i termički obrađeni, u velikom broju slanih i slatkih jela.

Sa stanovišta potrošača, koštunjavo voće se može podeliti u dve kategorije. Jednu vrstu plodova možemo da kupimo samo u prodavnicama, pošto nisu sa naših prostora, a drugu direktno od proizvođača, na pijacama. Oni koji imaju sreću da poseduju imanja na selu i zasađene orahe, ili lešnike, u posebnoj su prednosti.

Orašasti plodovi nisu jeftini, pa je zbog cene, ali i hranljivih osobina, potrebno znati ponešto o njihovom čuvanju. Zbog visokog sadržaja masnoća orašasti plodovi mogu, najpe, da užegnu, odnosno promene miris, ukus i hemijski sastav.

Plodovi se mogu čuvati u ljusci, ili oljušteni. Prvi način je sigurniji, a drugi praktičniji, pošto će vam biti brzo dostupni kad vam zatrebaju.

Orašasti plodovi čuvaju se u nepropusnoj posudi, tako da zadrže izvesnu količinu vlage. To može da bude i kesa za zamrzivač, dobro zatvorena.

Plodovi ne bi trebalo da budu blizu drugih namirnica koje imaju jak miris jer su sposobni da ga brzo poprime.

Orasi, koji se najčešće u našim domovima mogu naći u većim količinama, čuvaju se, ako su oljušteni, do tri meseca na sobnoj temperaturi.

Ukoliko znate da će vam izvesne količine zatrebati i kasnije, ostavite ih u frižider, gde mogu da ostanu sveži do šest meseci.

U zamrzivaču orasi mogu da stoje godinu dana, pa i duže. Obavezno napišite na kesi datum kad ste ih stavili.

Ako vam se čini da su orasi u frižideru ili zamrzivaču počeli da menjaju miris, prepecite ih u rerni na 180 stepeni, desetak minuta. Užegli orasi su pokvareni i moraćete da ih bacite – za njih savet o pečenju ne važi.   

Za sveže orahe sa vašeg imanja potrebno je nekoliko dodatnih koraka, a najvažnije je da budete sasvim sigurni da su oni dobro osušeni, kako se ne bi ubuđali.