Zašto je jedan stan zdrav, a drugi ne

Zdravlje stana nije samo fraza – kad se kaže da je neki stan zdrav, to podrazumeva, najmanje, sledećih osam karakteristika.

Suv stan znači da ne postoji vlaga nastala popuštanjem instalacija. Ukoliko imate kuću, krov ne bi trebalo da prokišnjava, a vlaga ne sme da se pojavljuje ni zbog loše drenaže terena oko kuće. Vlaga u stanu stvara buđ, što izaziva probleme kod obolelih od astme, ali i zdravih osoba, utičući na funkcionisanje respiratornih organa.

Čist stan. Čistoći stana najlakše i najjeftinije možete doprineti redovnim održavanjem. Potrebno je da kontrolišete izvore prašine i drugih potencijalnih zagađivača. Pobrinite se da u stanu ima što više površina praktičnih za održavanje i, gde god možete, koristite vlažno čišćenje. Smanjite nered i oslobodite se suvišnih stvari koje vam nisu potrebne.

Bezbedan stan doprinosi zdravlju korisnika. Štetne supstance i otrovi moraju da budu na propisan način obeleženi i čuvani, van domašaja dece. Tepisi koji se klizaju po podlozi i gužvaju, kao i oštre ivice nameštaja, posebno su opasni za decu i starije osobe. Instalirajte detektore dima i ugljen-monoksida i razmislite o nabavci aparata za gašenje požara ako imate kuću.

Kuhinja i kupatilo trebalo bi da imaju dobru ventilaciju, a ako živite u kući pobrinite se da postoje uslovi za dobro provetravanje.

Zdrav stan podrazumeva odsustvo glodara i insekata. Ako ne možete da ih sami eliminišete, angažujte službe kojima je to posao. Ukoliko vam se pojavljuju navedene štetočine, držite hranu u dobro zatvorenim kontejnerima, redovno dodatno perite i čistite sve što dolazi u kontakt sa namirnicama, dobro zatvorite sve otvore i pukotine kroz koje glodari ili insekti mogu da uđu u stan.

Proverite kakvim bojama su ofarbane površine, a za nova farbanja koristite ekološke boje koje ne emituju isparenja. Proverite da li je kuća u kraju u kojem je povećano prisustvo radona. Ovaj prirodni gas je štetan, njegovo postojanje se meri odgovarajućim aparatima, a ako se ustanovi da ga ima, stručnjaci će vam dati savet šta dalje.    

Energetski efikasan stan je obično i zdrav stan. Ovo važi i posredno – zaštitićete sebe od dodatnog stresa i troškova ako smanjite račune za vodu i električnu energiju odgovarajućom izolacijom i optimalnim korišćenjem uređaja za grejanje, hlađenje, zagrevanje vode…

Redovno održavanje fasade, keramike, prozora, instalacija je preduslov za zdrav stan – pregledajte povremeno sve i popravite ono što je potrebno, pre nego što mala oštećenja postanu velika.