Prolećno slikanje na staklu

Sunčani dani sredine februara razlog su za buđenje prirode i inspiraciju da napravimo nešto novo, na primer, ukrasni predmet od stakla. Slikanje na staklu je zabavno i jednostavno za početnike, mnogo jednostavnije nego što pomisle amateri koji nikada nisu pokušali.

Staklo je zahvalan materijal, koji prelama i propušta sunčeve zrake i druge izvore svetlosti, dajući predmetu zanimljiv izgled. Oslikati možete, za početak, običnu flašu ili teglu, a kada budete spremni na ozbiljniji projekat i lampu, luster, deo prozorskog okna, ili bilo koju drugu staklenu površinu u stanu.

Za detaljnija uputstva proverite internet i YouTube kanale, ali računajte unapred na sledeće.

Za slikanje će vam biti potrebni, osim čiste staklene površine, belo sirće ili alkohol, voda i blagi sapun, boje za staklo, neka vrsta palete ili ravne površine na kojoj ćete mešati boje, meke četkice, male špatule ili slični predmeti kojima ćete boje nanositi. Podrazumeva se i posuda za odlaganje četkica, kao i praktični papirni ubrusi.

Prvi korak je čišćenje i sušenje stakla. Operite ga dobro u toploj vodi sapunom da se skinu sve prljavštine, prašina, masnoće, zatim ga podjednako dobro isperite i ostavite da se kompletno osuši. Pokvasite papirni ubrus alkoholom ili belim sirćetom i dobro istrljajte već opran predmet da skinete ostatke sapuna. Neka se i posle ovoga petnaestak minuta predmet osuši na vazduhu.

Način slikanja je vaš izbor. Dobra osobina stakla je što neki motiv možete postaviti iza stakla, a zatim ga kopirati. Za idealne prave linije praktično je poslužiti se lepljivom trakom, koju treba odlepiti pažljivo pre nego što se boja u potpunosti osuši.

Imajte u vidu da hrana i piće ne bi smeli da dođu u dodir sa oslikanom površinom.

Oslikani predmet trebalo bi da se suši najmanje 24 sata. Nakon toga, dobro je da ga „zapečete“, kako bi boje bile postojane, a ako predmet ne može da stane u rernu, neko vreme tretirate vrućim vazduhom fena za kosu. Na uputstvu za boje za staklo piše koliko dugo i na kojoj temperaturi je potrebno oslikani predmet sušiti u rerni.

Posle „pečenja“, još jednom operite vaše remek delo tečnošću za pranje posuđa, pod mlazom vode, bez potapanja. I – ono je gotovo.

Comments are closed.