Zašto se vaš pas ponaša baš tako

Pas u kući je obaveza više. I pored ljubavi, pažnje i želje da svi članovi domaćinstva žive u harmoniji, neprijatni događaji se dešavaju. Zato je dobro da razumete signale koje vam svojim ponašanjem pas šalje, i reagujete na vreme.

Psi nisu ljudi, iako smo skloni da im u svakodnevnoj komunikaciji pripisujemo čovekove sposobnosti, raspoloženja, vrline i mane. Oslobađanje od ove predrasude prvi je uslov da naučite jezik tela životinje. Poruke koje pas pokušava da vam prenese često su potpuno suprotne od onoga što pretpostavljate.

Kad pas podiže šape on želi da se igra, ili mu je potrebno nešto od vas. Mladi psi obično podižu šape kad si gladni, ili kad im je potrebna pažnju i nežnost.

Pas se sklupčava kad mu je hladno. Leži sa šapama ispod tela i podvijenim repom, pokušavajući da zadrži što više telesne toplote. Pokrijte ga.

Nije sasvim neuobičajeno, ali je znak za oprez ako pas jede travu. Odvedite ga kod veterinara ukoliko to čini često. Mogući uzroci su nedostaci u ishrani, loše varenje, dehidratacija, ali i paraziti u crevima, pa je dobro konsultovati se sa stručnjakom.

A šta ako vaš pas izglođe nogare nameštaja? Štene to može da uradi kad mu rastu zubi, a ako je u pitanju odrastao pas često je uzrok nedostatak fizičke aktivnosti. Psu je neophodno kretanje – pojedinim rasama i mnogo više od toga, pa se dobro raspitajte pre nego što u stan uvedete pripadnike energičnih rasa.

Nema mnogo pasa koji uživaju u kupanju. Ako posle kupanja pas počne da trči po stanu i ruši sve pred sobom znači da mu kupanje nije odgovaralo. Pojedini psi će trčati da bi se što pre potpuno osušili.

Kad pas stoji na zadnjim šapama i pokušava da vas zagrli – on pokazuje naklonost. Sa drugim psima ovakvo ponašanje pokazuje da pas želi da se igra, ali ako je agresivan dok se podiže na zadnje šape, to nije dobar znak. Obratite pažnju i ako pas pokazuje zube, nabira njušku, reži. Iz nekih razloga – spreman je za napad. Morate ga smiriti tako što ćete ga ukloniti iz situacije u kojoj se nalazi.

Uporan i glasan lavež može da znači bol ili opažanje opasnosti, za razliku od blagog povremenog, koji je poziv na igru. Nemojte zanemarivati prvi.

Pas može intenzivno da liže šape zato što se povredio. Proverite to, i odvedite ga kod veterinara ako nastavi.

Nervozan, uplašen i nesiguran pas podvija rep između nogu. Trebalo bi da ga uverite da je bezbedan.

I znajte, kad vam pas donese igračku ili neki drugi predmet, on pokazuje ljubav i poštovanje, a ne želju da se igra. Prihvatite „poklon“ i nemojte ga bacati daleko od sebe.

Comments are closed.