Vaša idealna ostava

Nema svako domaćinstvo prednost da poseduje ostavu kao izdvojenu prostoriju. Ostave se češće nalaze u kućama nego u stanovima, ali bi, uz nešto organizacije i sredstava, u većoj kuhinji mogla da se napravi ostava, ili kako još obično kažemo – špajz.

O praktičnosti špajza ne treba mnogo raspravljati – domaćice najbolje znaju koliko je ovaj deo stana, namenjen odlaganju, važan. Ideje koje ovde dajemo mogu, međutim, od ostave da naprave najoriginalniju prostoriju, odnosno komad nameštaja u domu.  

U zavisnosti od stila koji negujete, ostava može da bude moderna, u etno stilu, rustična, klasična…

Zamislite, na primer, da taj izdvojeni deo kuhinje ima staklena vrata i posebno osvetljenje. Pojedine police ćete zatvoriti ili napraviti fioke, kako bi se smestile sitnice koje ne izgledaju lepo. Ostalo može da se vidi – komadi porcelana nasleđeni od bake, vezena dekoracija, stare posude… Ili – moderni mali kućni aparati, silikonske varjače u bojama, daske za sečenje…

Ako tek izdvajate prostor za ostavu, dobro ga izmerite i isplanirajte. Ostava ne bi trebalo da bude preterano mala. Važnije je da sve možete lako da dohvatite i da se okrenete i iznesete tešku kutiju, na primer, nego da špajz bude posebna prostorija.  

Klizna vrata su za manje ostave odlično rešenje.

Ako nemate dovoljno prostora u kuhinji, a imate u drugim prostorijama, zatvorena ostava može da se napravi i u predsoblju. Lokacija, opremanje i izgled zavisi od toga šta ćete držati u njoj i koliko često ćete morati da je otvarate.

U većoj ostavi je dobro obezbediti priključak za struju, u koji se može, po potrebi, uključiti manji frižider.

Materijal za vrata i sve elemente koji se vide stvar je dizajna – možete sebi da dozvolite originalnost i ono što želite.

Police su najvažnija oprema špajza. Potrudite se da one budu montažno-demontažne, odnosno da lako možete da menjate rastojanje između njih.

Pre nego što bilo šta počnete da planirate, napravite spisak stvari za koje vam je ostava potrebna, pa ćete lako zaključiti šta bi moglo da se, eventualno, vidi, a šta je bolje “sakriti”.