Prve tech prognoze za 2020. godinu

Pred ulazak u poslednju četvrtinu tekuće godine, pripremljene su prognoze za narednu. Stručnjaci koji se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama čini se da su najbrži – već neko vreme prisutne su analize onoga što nam je omogućila 2019. godina, uz najavu najvažnijih dostignuća za sledeću.

Najveća novost svakako će biti širenje 5G mreže. Uprkos protestima zbog, još uvek nedovoljno istraženog, uticaja 5G mreže na ljudski organizam, super brzi 5G već osvaja svet. U gradovima se može očekivati veće prisustvo dronova, pametnih vozila i automobili bez vozača.

Mobilna trgovina će se sigurno popeti za “jedan stepenik više”. Navika kupovine putem mobilnih telefona već se razvija, a nova kompletna pogodnost je plaćanje uz pomoć aplikacija u prodavnicama “od cigle i maltera”. U narednim godinama će ne samo keš, nego i kartice, postati prošlost. Od proizvođača telefona se, za to vreme, očekuje da razviju baterije koje će omogućiti duže funkcionisanje bez punjenja.

U bliskoj budućnosti se mogu očekivati saveti nastali analizom podataka. Do sada je analitika masovnih podataka služila da se razume nastanak pojave u prošlosti i predvidi njen tok i trend u budućnosti. Za korisnike se očekuje još jedno olakšanje – na osnovu podataka savetovalo bi se konkretno ponašanje, kako bi se na najbolji način iskoristili rezultati do kojih se došlo analizom podataka.

Usluge veštačke inteligencije u dogledno vreme mogle bi da se obezbede uz pretplatu, onlajn, slično kao sada prisutni SaaS model. Ne bi koštale mnogo i mogli bi da ih koriste građani kojima su potrebne.

Još jedna interesantna pojava izvesna je u 2020. godini – investicije i usmeravanje pažnje na tech kompanije srednjeg ranga, umesto insistiranja na najvećima.

Došlo je do zasićenosti aplikacijama u “prodavnicama” i na uređajima, pa se oni koji u njih investiraju već suočavaju sa problemom kako da ih korisnici pronađu. Izvesni krugovi kao rešenje predlažu da one budu dostupne u cloud-u.

A kriptovalute? Očigledno je da one manje nastanu, zasijaju, a zatim beleže pad dok najveća, Bitcoin, opstaje, što se može očekivati i u 2020.