Da li treba uzimati omega 3 kapsule

Priličnu konfuziju među potrošačima s vremena na vreme izazivaju rezultati istraživanja koja pokazuju da omega 3 kapsule ne vrede novca izvojenog za njih. Čak su se pojavile i tvrdnje da omega 3 masne kiseline povećavaju rizik od raka prostate.

Realnost je, međutim drugačija – mnogo više je onih studija, na hiljade njih, koje svedoče da riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koristi zdravlju srca, mozga i čitavog organizma.

Pogledamo li sve navedeno malo detaljnije, saznajemo da postoje tri tipa omega 3 masti, obeleženih skraćenicama EPA, DHA i ALA. Prva dva, EPA i DHA se nalaze u ribama, ribljem ulju i ulju algi, dok je ALA najpre sastojak biljne hrane – lanenog semena, čija semenki, konoplje, oraha, zelenog lisnatog povrća…

Govorimo, dakle, samo o EPA i DHA – prethodno navedena istraživanja sa negativnim rezultatima, pokazalo se, nisu dobro zasnovana, rađena su na već obolelim osobama, pojedincima koji su nedovoljno dugo uzimali suplemente, u nedovoljnim količinama, uz mešanje podvrsta omega 3 kiselina i brojne nepreciznosti.

Prvi rezultati istraživanja dejstva EPA i DHA masnih kiselina u ishrani, dobijeni još 70-ih godina prošlog veka, validni su i danas. Tada je otkriveno da stanovnici Grenlanda i Japana koji redovno uzimaju u ishrani omega 3 masti imaju daleko manji procenat bolesti srca od ostatka sveta. Kasnije je dokazano i da omega 3 kiseline koriste zglobovima, mozgu, snižavaju loš holesterol i trigliceride u krvi…

U daljim ispitivanjima došlo se do količina koje daju najbolje rezultate – potrebno je, naime, uzimati omega 3 masne kiseline upravo onoliko, i u kombinaciji sa omega 6 masnim kiselinama, koliko to obezbeđuju uobičajeni suplementi (kapsule) na tržištu.

Ukoliko niste u prilici da redovno kupujete kapsule, dovoljno će biti 2-3 obroka ribe nedeljno – losos, sardine i ringlice (inćun) su najbolje rešenje, koje obezbeđuje i druge korisne sastojke.