Galerija fotografija u stanu

Fotografije su praktični i svima dostupni dekorativni predmeti, kojima možete veoma brzo promeniti atmosferu u životnom i radnom prostoru. Možete ih napraviti sami, odabrati dominantne boje, teme, opremu odnosno ramove, a zatim za samo par stotina dinara osvežiti izgled zida u dnevnoj, spavaćoj sobi, kuhinji, kancelariji.

Fotografije nisu samo dekoracija. One pokreću lične emocije, podsećaju na važne trenutke u životu, drage ljude i mesta. U galeriji se mogu naći neutralne fotografije pejzaža, biljaka, tematski apstraktne, moderne, retro… ali i porodične.

Postavljanje pojedinačnih ili fotografija u paru je jednostavan zadatak. Ako, međutim, želite da napravite svoju galeriju fotografija, dobro bi bilo da se pridržavate izvesnih pravila.

Ukoliko niste zadovoljni kvalitetom snimaka koji ste sami napravili, potražite ih na internetu. Postoje izvanredni sajtovi sa fotografijama visoke rezolucije koje su potpuno besplatne.

Kad odlučite koliko i kakvih fotografija želite da postavite, počnite da ih prikupljate. Nemojte se zaustaviti na prvima koje vidite, napravite veću zbirku iz koje ćete odabrati određen broj komada.

Razmislite da li bi bilo dobro da fotografije koje imate na komodi, polici ili drugom mestu uključite u galeriju.

Fotografije morate uramiti, što će biti inicijalni trošak, ali kasnije postavku možete menjati. Razmislite da li želite više manjih ili nekoliko većih komada, da li se više uklapa u vaš prostor da ramovi budu podjednake ili različitih veličina… Potražite i po ovom pitanju inspiraciju na internetu.

Ramovi bi trebalo da budu u skladu sa stilom vašeg nameštaja. I da budu, uglavnom, neutralni pošto je fotografija ono što treba da privuče pažnju. Uz skandinavski nameštaj pristaju beli ili svetli ramovi od drveta, a uz moderan nameštaj crni. Možete se donekle poigrati i bojama ramova, ali bez preterivanja.  

Odlučite da li vašem protoru bolje pristaje simetrija ili asimetrija u rasporedu, paran ili neparan ukupan broj fotografija, ako su one veće.

Izmerite zid i najpre napravite planirani aranžman na podu, kako biste videli kako će postavka izgledati. Podešavajate razmak između ramova sve dok ne dobijete kombinaciju kojom ste zadovoljni.

Ukoliko je vaš zid od betona, a niste dovoljno vešti da ga probušite, pozovite nekoga da vam pomogne. Pripremite kompletan alat za merenje, beleženje i fiksiranje ramova za podlogu pre nego što počnete sa radom.