Revolucija u rashlađivanju

Za sledeću godinu japanski elektronski gigant Sony najavljuje revolucionaran proizvod – Reon Pocket, odnosno “džepni klima uređaj” koji se nosi ispod košulje i rashlađuje telo na visokim temperaturama.

Na Sonijevom sajtu za prikupljanje sredstava za razvoj uređaja može se videti kako on izgleda i na koji način se koristi. Od nedavno je dostupna i početna cena (oko 130 dolara), kao i rokovi isporuke od kojih se najraniji, za ostatak sveta, pozicioniraju u mart 2020. godine. Japanci već mogu da dobiju Reon Pocket i uživaju u njegovim blagodetima.

Reon Pocket se nosi u džepu na leđnoj strani specijalno dizajnirane majice i može da hladi, ali i da greje kada se ukaže potreba, odnosno tokom zimskih meseci.

Princip rada mini klime zasniva se na električnom kolu koje dozvoljava da se toplota apsorbuje ili otpušta. Korisnik Reon Pocket kontroliše putem aplikacije za telefon, a za budućnost se najavljuju usavršavanja u pravcu automatske kontrole. Što se temperaturnog opsega tiče, iz Sonija poručuju da uređaj može da spusti postojeću temperaturu površine sa kojom dolazi u dodir za 13 stepeni, i da je podigne za osam stepeni Celzijusa.

Reon Pocket se puni uz pomoć USB kabla, za oko dva sata. Vek baterije između dva punjenja je, za sada, 24 sata. Iako je i ranije bili sličnih pokušaja, pre svega za grejanje, ali i nekoliko za hlađenje, dizajn uređaja bio je prilično glomazan. Sony Reon Pocket je malih dimenzija i preko majice u koju je smešten može se obući, bez problema, klasična biznis košulja.