Dečiji letnji kamp kod kuće

Za decu svih uzrasta, a sa malo dodatne kreativnosti i za odrasle, deo letnjeg odmora koji se provodi kod kuće može se pretvoriti u vreme za pamćenje. Aktivnosti u opuštenoj atmosferi, uz izazove i zabavu, mogu da nasmeju, oraspolože, ali i edukuju.

Dovoljno je samo želeti i idealan letnji kamp već je tu – u dvorištu, obližnjem parku, na balkonu, čak i u sobi.

Aktivnosti koje se posebno preporučuju, i koje su popularne poslednjih godina, na engleskom jeziku obeležavaju se skraćenicom STEM. STEM znači – Science, Technology, Engineering i Math, ili u prevodu – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Podrazumeva se da budućnost donosi još brži i veći razvoj svih navedenih oblasti, pa bi veoma korisno bilo deci omogućiti neku vrstu treninga.

Rešavanje problema i inovativno mišljenje nalaze se u osnovi školskog, ali i uspeha na poslu, u komunikaciji, i razvoju ličnosti. Ako slobodno vreme iskoristite da na interesantan način podstičete ove osobine, svi će biti, dugoročno, na dobitku.

Evo nekoliko ideja.

Potražite zanimljive aplikacije za vežbanje pamćenja i rešavanje zadataka.

Prisetite se starih dečijih igara – u bar nekima od njih, a to ćete sigurno prepoznati, insistira se na snalažljivosti.

Oprobajte se, zajedno, u kodiranju, ili jednostavnijim programskim jezicima.

Organizujte porodične časove čitanja sa prepričavanjem, dramatizacijom, glasanjem za najbolje izvođenje i nagradama.

Organizujte časove kuvanja na otvorenom, paljenje logorske vatre. Uvedite male “kamperske” rituale, kao što su “podizanje zastave”, posmatranje izlaska i zalaska sunca…

Pokušajte nešto da gradite, prepravite ili obnovite komad nameštaja, popravite ogradu… Insistirajte da deca izračunaju koliko će materijala biti potrebno, koliko on košta, i otiđite zajedno da ga nabavite.

Tokom svih aktivnosti ne zanemarite kretanje i igre spretnosti, održavanja ravnoteže, kontakt sa zemljom, biljkama, prirodom… Leto je, i iskoristite ga za aktivnosti kojima ne biste mogli napolju da se bavite tokom nekog drugog godišnjeg doba.

1 Comment