Sačuvajte začinsko bilje u zamrzivaču

Sredina leta je najbolje vreme da, ukoliko želite, ostavite začinske biljke u zamrzivač. Nisu sve popularne aromatične sorte pogodne za to. Opredelite se za biljke za koje ste sigurni da će sačuvati svojstva. Predlažemo da začine sa nežnim listovima, kao što je peršun, zamrznete u kockicama leda. Kod biljaka sa većim listovima, na primer bosiljka, ostavićete u zamrzivač cele listove. Mogu se zamrzavati i začini sa drvenastim stablom i malim sadržajem vode u listovima, kao što je ruzmarin, ali su oni dobri i osušeni.

Ukoliko ste u prilici da sami berete bilje, najbolje je da to činite u ranim jutarnjim satima, pre vrućine, kako bi imalo intenzivan ukus. Ako se radi o jednogodišnjim biljkama, a berete ih u ranu jesen, izvadite ih sa korenom iz zemlje.

Najbolje je da se začinsko bilje bere na vrhuncu vegetacije, neposredno pre cvetanja. Odrežite gornji deo stabljike sa listovima – otprilike trećinu visine, a dve trećine ostavite.

Operite biljke i dobro ih osušite. Nemojte koristiti oštećene listove, ni stare listove sa dna biljke.

Skinite listove i poređajte ih sa izvesnim rastojanjem na podlogu sa kojom ćete ih uneti u zamrzivač. Pokrijte ih voštanim papirom (za pečenje) i ostaviti da se zaledi. Dovoljno vreme je obično dva sata, ali najbolje je da to bude preko noći. Zatim ih pokupite, spakujte u kese za zamrzavanje i vratite u zamrzivač. Zapišite na kesi datum i naziv biljke.

Slično uradite i ako zamrzavate biljke u posudama za led. Dobro ih operite pod mlazom hladne vode i što bolje osušite. Iako će listovi biti ponovo preliveni vodom, sušenje pre odvajanja listova je potrebno. Nalijte posude sa biljkama do polovine vodom i stavite na jedan sat u zamrzivač, a zatim ih izvadite i dospite vodu. Praktično je i da listove iseckate i u svaku pregradu stavite kašičicu seckanih listova – tako ćete znati koliko ih tačno ima u kocki leda kad pripremate jelo.

Odmrznuto začinsko bilje neće izgledati tako lepo kao sveže, ali će etarska ulja u njemu zadržati kvalitet i aromu. Važno je napomenuti da, za razliku od sušenog bilja, zamrznuto začinsko bilje upotrebljavate u istoj količini kao kada je sveže.

Comments are closed.