Za i protiv garderobera sa kliznim vratima

Klizna vrata kod nas se retko upotrebljavaju za garderobere, ali nisu posebno zastupljena ni za ostale namene. Najčešće ih viđamo na tuš-kabinama, terasama, u poslovnim prostorima. Ako putujete u druge države, međutim, može vas iznenaditi prisustvo kliznih vrata u stanovima, a kada su garderoberi u pitanju, gotovo da su obavezna.

Praktičnost kliznih vrata se, razmislimo li malo, ne može dovesti u pitanje. Ona ne zauzimaju prostor veći nego što je potreban za sam ormar.

Rešenje je jednostavno. Dva krila vrata klize po kanalima (šinama) levo-desno, preklapajući se međusobno. Šine su postavljene na gornju i donju tablu ormara. Vrata su okačena za gornju, a donja šina služi za usmeravanje i poravnavanje. Neophodna su dva kanala za dva panela vrata, koji mogu biti na jednoj ili dve odvojene šine.

Pored lakoće uklapanja u svaki prostor, klizna vrata izgledaju moderno, a uz malo truda i mašte može se napraviti unikatno rešenje. Oblaganje panela vrata različitim materijalima, folijama, tapetama, pa čak i slikanje po njima primereno je za dečiju sobu. Najčešća opcija koju viđamo su, ipak, ogledala.

Ogledalo na panelu kliznih vrata može da služi svojoj osnovnoj nameni, ali i unošenju više svetlosti u sobu. Ormar sa ogledalima čini prostor većim, a upravo klizni paneli dozvoljavaju da i sama površina pod ogledalima bude maksimalna.

Pored prednosti, klizna vrata imaju i nekoliko nedostataka.

Polovina garderobera uvek će vam biti zaklonjena od pogleda i moraćete da pogurate oba panela na drugu stranu da biste videli šta se tu nalazi. Zato se ova vrata preporučuju za široko otvorene ormare. Ako tek pravite jedan od njih, pažljivo isplanirajte položaj pregrada i polica, kako bi komadi garderobe koje često koristite bili što pristupačniji.

Klizna vrata su osetljiva na grubo povlačenje i zatvaranje. Ako su dobro urađena i klize bez zastoja, trebalo bi to koristiti i prilikom rukovanja samo ih lagano gurnuti. U suprotnom se može dogoditi da se nosači šine razlabave i cela konstrukcija se iskrivi.

A ukoliko želite da u ormaru obezbedite dragocenosti tako što ćete ga zaključati, klizna vrata su loše rešenje.

Comments are closed.