Sedam novih svetskih čuda

Zbog čega su nam bila potrebna nova svetska čuda kad smo već imali stara, poznata pod zajedničkim imenom “Sedam svetskih čuda”?

Razlog je veoma jednostavan – čuda starog sveta, osim jednog, više ne postoje, pa ih možemo samo zamišljati, a monumentalne spomenike civilizacije i kulture na spisku “novih svetskih čuda” možemo da obiđemo i uživo im se divimo.

Od starih arhitektonskih dela, svstanih u svetska čuda nekoliko stotina godina pre nove ere, u prilici ste i danas da posetite samo Veliku piramidu u Gizi, u Egiptu. Zauvek su nestali Artemidin hram iz Efesa, viseći vrtovi Vavilona, Kolos sa Rodosa, Mauzolej u Halikarnasu (današnjem Bodrumu), Statua Zevsa u Olimpiji, svetionik Faros u Aleksandriji.

Stara monumentalna dela ljudskih ruku bila su smeštena u istočnom Mediteranu. Tako su mogli da ih upoznaju grčki filozofi, koji su prvi pisali o njima. Gotovo hiljadu godina spisak nije dopunjavan, a zatim se, na početku novog milenijuma, pojavila ideja da svi narodi sveta, glasanjem, izaberu sedam novih svetskih čuda.

Više od sto miliona glasova prikupljeno je u anketi koja je, krajem 2007. godine, dala rezultat – konačan spisak sedam tvorevina vrednih naziva – svetsko čudo. Dobro je i imati ga u vidu – za eventualna putovanja, a ako nedostaje novca i vremena, bar online istraživanja, ili čitanje zanimljive literaturu o istoriji naroda koji su nam ostavili “čuda” u nasleđe.

Nama najbliži je Koloseum u Rimu. Najbolje ga je obići u zimskim mesecima, i to radnim danima, kad su najmanje gužve. Koloseum je podignut u prvom veku nove ere i mogao je da primi 50 hiljada gledalaca.

Stari grad Petra, u Jordanu, do pola ukopan u pećine i stene, bio je poznata karavanska stanica u trgovini mediteranskih zemalja sa Dalekim istokom. Petra je sačuvana do danas zahvaljujući pustinjskoj klimi u oblasti u kojoj se nalazi.

Dva južnoamerička i jedno srednjeameričko čudo nalaze se na listi – Statua Hrista Spasitelja u Rio de Žaneiru, grad Inka Maču Pikču visoko u Andima, u Peruu, i kompleks Čičen Ica drevnih Maja u Meksiku.

Kineski zid je sigurno najpoznatije novo svetsko čudo, zasluženo na ovoj listi, a svet je zadivila, toliko da je uvrštena na listu, još jedna građevina – spomenik ljubavi Tadž Mahal u Indiji.