Kako zaustaviti kijavicu

Televizijske i internet reklame pune su oglasa o čudesnom dejstvu pojedinih lekova, koji zaustavljaju kijavicu i sve simptome nazeba brzo i efikasno. Iskustva korisnika su različita, pa svako ima svog “favorita” među ovim, po sastavu obično sličnim, medikamentima. Uprkos njihovoj upotrebi, međutim, svedoci smo da kijavica “ima svoj tok”, koji je gotovo nemoguće u potpunosti prekinuti.

Kao samostalno, ili dodatno rešenje, i narodni lekovi su vam na raspolaganju. Neki od njih priznati su i u najvišim krugovima zvanične medicine, pa evo preporuka koje valja slediti.

Čim osetite prve znakove kijavice, počnite da pijete što više tečnosti. Hidriranost organizma umanjiće bol u grlu i začepljenje nosa.

Ispirajte grlo slanom vodom, “grgoljanjem”. Dovoljno će biti pola kašičice soli na čašu tople vode. Ovako ćete izbaciti bakterije i viruse i očistiti sluzokožu, a slana voda će izvući višak tečnosti iz upaljenog tkiva.

Za nos upotrebite sprejeve na bazi soli, koji čine isto.

Koristiće vam tuširanje toplom vodom.

Pustite da vam se jedna do dve kašike meda dnevno lagano tope u ustima, ili ih umešajte u čaj.

Odmarajte se prvog dana koliko god možete i odložite obaveze.

U dnevnu količinu tečnosti, koju treba da povećate, obavezno uvrstite pileću supu.

Lake vežbe pojačaće imunitet – “lake” u ovom slučaju znači da vam puls ne prelazi 100 otkucaja u minuti.

Ne preskačite zdravu večeru. U nju možete da uključite nemasno živinsko meso, ribu, pasulj, smeđi pirinač, povrće koje sadrži antioksidanse… Ove namirnice, takođe, pomažu imunom sistemu da se bori.

Simptomi kijavice traju sedam do devet dana, a zatim iščezavaju. Ukoliko vam se, posebno na samom početku, čini da je ovo suviše dug period, koji ometa vaše planove, učinite sve što možete. Poslušajte napred navedene savete i sigurno će vam biti bolje.