Sofa ili sofa krevet, spavajte ako baš morate

Reč sofa svima nam je poznata. Ona označava tapaciran komad nameštaja u dnevnoj sobi, namenjen udobnom sedenju. Sofa ima bočne stranice kao naslon za ruku i zadnju stranicu kao naslon za leđa, ispred koga se obično nalaze čvrsto punjeni jastuci.

Naziv sofa korisi se u celom svetu. Potiče iz zemalja istočnog Mediterana i arapskog jezika, u kojem sofa označava za 30-60 cm podignuti deo poda u prostoriji, bogato pokriven tepisima i snabdeven jastucima. Na sofi se, takođe, sedi.

Sofa kakvu danas poznajemo stiže u Evropu iz Francuske u 17. veku. U Francuskoj se tada koristi i kauč, takođe svetski poznato ime, koje obeležava sofu bez zadnje stranice, sa samo dve bočne strane.

Klasične sofe imale su i imaju dva do tri mesta za sedenje, uz brojne varijacije, koje su vremenom dobile praktične namene. Jedna od poznatijih je dodavanje postolja za odmaranje nogu, na dve dodatne nogice, pa sofa liči na ugaonu.

Zbog nedostatka prostora u stanovima nastao je sofa krevet, sa mogućnošću povećanja površine i spavanja na njemu. Da bi se što bolje iskoristila, komad nameštaja koji zovemo sofa proširio se i zahvatio ugao. Ovakvoj ugaonoj sofi često nedostaju bočne stranice, ili jedna od njih.

Česterfild sofa je elegantan i luksuzan primerak, obilno naložen, sa mnoštvom dugmadi i velikim izvijenim naslonima za ruke, koji su iste visine kao zadnja stranica. Spoljni materijal originalnih primeraka je koža, ali se u ovom stilu proizvode i sofe tapacirane mebl štofovima.

Za spavanje se sofa krevet razvlači povlačenjem ili klik-klak mehanizmom. Krevet ove vrste koristan je kao pomoćni kada dođu gosti, ali su stručnjaci saglasni da za redovno spavanje to nije dobra opcija. Oni tvrde da kombinacijom dobijamo i lošu sofu, i loš krevet. Prava sofa bi trebalo da ima opruge umesto podloge slične dušeku, i jastuke preko. Njena konstrukcija, visina i, posebno, širina namenjeni su sedenju. Sa druge strane, krevet za spavanje treba da omogući potpuni odmor i miran san, što se postiže dizajniranjem dušeka za tu svrhu.

Comments are closed.