Velnes hortikultura

Leto je pogodno za gajenje cveća i drugih biljnih vrsta na terasama i u dvorištima, tako da se više nego obično u časopisima mogu pronaći svi potrebni saveti za uspeh, ukoliko vam je ovo hobi.

Poslednjih godina, međutim, hortikultura se našla kao tema i na velnes skupovima, pošto doprinosi fizičkom i mentalnom zdravlju, a pogodna je za sve generacije.

Sađenje biljaka i briga o njima povezuju nas sa drugim živim bićima, stav je koji ističu psiholozi. Pozitivne osobine koje se razvijaju su odgovornost, briga za drugoga, pažnja, želja za negovanjem, pa od najranijeg uzrasta decu treba uvoditi u ovu jednostavnu aktivnost, za koju nisu potrebna značajna sredstva, prostor i vreme.

Baštovanstvo relaksira, otklanja stres, povećava umereno nivo fizičke aktivnosti. Dobro je, kao velnes trening, i za bolesne osobe, rekonvalescente… Hortikultura nas usmerava da se posvetimo trenutku, eliminišemo razmišljanja o prošlosti, strah od neizvesne budućnosti…

Sezonski ciklusi u prirodi koje posmatramo na biljkama odvijaju se bez naše volje i uče nas da prihvatimo sebe kao deo univerzuma. Rođenje, rast, cvetanje, ali i starnenje, smrt… su pratioci postojanja na Zemlji.

Uz sve to, biljke odgovaraju na negu svojom lepotom, i plodovima.

Gajenje biljaka kao terapija nije novo, ali se čini da je potrebno promovisati i ponovo otkriti ovu aktivnost upravo kod zdravih i onih koji žele to da ostanu.

Hortikulturu mogu praktikovati porodice, škole i druge ustanove, kompanije… Dozvoljena su i mnoga proširenja sadržaja, koji, svaki za sebe, doprinose upravo zdravlju i stanju koje nazivamo velnes. Biljke se mogu fotografisati, crtati ili slikati, poklanjati prijateljima ili dragim osobama… one mogu biti sasvim obične za podneblje, ili egzotične.

U svakom slučaju i uvek su dobrodošle, pa predlažemo da im se posvetite.