Smart brojanice, za sada, za katolike

Vernici katoličke veroispovesti dobili su priliku da nabave smart brojanice, a gedžet ima blagoslov sa najvišeg mesta – od pape Franje.

Pametne brojanice inicijativa su Papine globalne mreže za molitvu (Pope’s Worldwide Prayer Network) i nastale su sa ciljem da se pronađe način za angažovanje mladih u ispunjavanju religioznih obaveza. Pored novih generacija, očekuje se da će ih prihvatiti i nešto starije osobe, tehnološki obrazovani vernici, uz poziv Pape svima da se upotrebom brojanica mole za mir u svetu. Uputstvo za tu i druge molitve pronaći će veoma jednostavno.

Brojanice su povezane sa mobilnim telefonom putem aplikacije, bogate religioznim, ali i drugim sadržajima. Aplikacija upućuje u zdrave stilove života tako što beleži broj koraka, potrošene kalorije i ostale parametre uobičajene za fitnes gedžete.

Zvanično, brojanice se, na engleskom jeziku, zovu Click To Pray eRosary. Pored standardne “obuke” za molitvu uz pomoć brojanica i postizanje unutrašnjeg mira, vlasnik može da odabere teme koje zahtevaju dublje razmišljanje, specifične oblasti i događaje iz Biblije, kao i audio vodič za molitve i slušanje crkvenih službi.

Brojanice se sastoje od deset perli od crnog ahata i hematita, sa smart krstom u kojem se nalazi tehnologija za vezu sa aplikacijom. Kad se aktivira, aplikacija prati napredovanje kroz pojedine faze odabrane molitve.

Pre smart brojanica, u okviru iste inicijative već je uspostavljena aplikacija Click to Pray, za pristup mreži na kojoj i Papa ima lični nalog, radi zajedničke molitve.

Vernici su danas u mrežu povezani putem interneta. Papina globalna mreža za molitvu, međutim, predstavlja naslednika organizacije Apostleship of Prayer, osnovane u Francuskoj 1844. godine. Mreža povezuje 35 miliona katolika u 98 zemalja.  

Iako su pre nekoliko dana promovisane, smart brojanice se već mogu kupiti u Amazon internet prodavnici, po ceni od 99 evra.