Španija: Na odmor, ali kao Španci

Španci ne žive tako dobro kao nekada, standard je većini stanovnika u poslednjih nekoliko godina opao, pa umesto putovanja u inostranstvo biraju odmor u svojoj zemlji. Oni za sebe, ali i druge, za idealan i jeftin boravak imaju čitav niz predloga, kojih se možete pridržavati ukoliko u sopstvenom aranžmanu dođete u Španiju.

Stigli ste dakle, i već uštedeli tokom putovanja koristeći umesto aviona za sebe najpovoljnije transportno sredstvo. Gde se smestiti?

Španija nudi izuzetno raznovrsne kapacitete, pogodne za svačiji budžet. Pošto govorimo o onim jeftinijim, trebalo bi da razmotrite i unapred ili na licu mesta pretražite sledeće.

U svim planinskim regionima nalaze se planinarske kućice (refugios de montaña) sa povoljnim prenoćištem i hranom, ali je potrebno rezervisati mesto.

Na jugu Španije, na primer, mogu se zakupiti kompletne kuće u manjim mestima u priobalnom pojasu, a na brojnim sajtovima za ovu vrstu smeštaja posebno su izlistane seoske kuće. Povoljnije je rezervisati čitavu kuću, ali su u ponudi i pojedinačne sobe.

Farme i vinogradi nude smeštaj i hranu, uz popularnu mogućnost da se za pomoć u domaćinstvu u vreme sezonskih radova dobije besplatan boravak.

Kampovi, kao i kampovi u divljini su uređeni deo turističke ponude sa pripadajućim komforom.

Hosteli su, kao i u drugim zapadnoevropskim zemljama, u ponudi u velikom broju, na svim atraktivnim destinacijama i lokacijama, posebno u gradovima. Neki su namenjeni mladima, a u drugima smeštaj mogu potražiti sve generacije avanturista.

U Španiji se na par dana može kod domaćina odsesti kao gost i potpuno besplatno, uz očekivani reciprocitet, odnosno uzvratno gostoprimstvo.

Ukoliko želite da odsednete u hotelu, imajte u vidu da cene zaista dramatično padaju u vansezoni, posebno na obalama, ali da ona nije u svim krajevima Španije od oktobra do aprila. Sevilja, na primer, beleži izuzetno visoke temperature u julu i avgustu, pa su upravo tada cene niže.

Navodimo i druge opcije za povoljan boravak – car sharing lokalni prevoz, karte sa popustom u velikim gradovima sa brojnim opcijama, super jeftina tradicionalna brza hrana… Posle detaljnog planiranja, odmor u Španiji zaista može biti podjednako povoljan kao u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj.