Kokosovo ulje, za negu

Zbog vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka, kokosovo ulje se primenjuje i spolja, nanošenjem na kožu i kosu. Evo nekoliko predloga za upotrebu ulja za negu i zdravlje.

Masne kiseline iz kokosovog ulja na prirodan način vraćaju vlažnost pa je ulje odlično sredstvo za negu kose i kože.

Protiv prehlade je dobro istrljati grudi i vrat mešavinom napravljenom od jedne kašičice kokosovog ulja i dve kapi pepermint ulja.

Ispucale krajeve kose možete regenerisati tako što ćete naneti ulje na kosu od korena kose prema vrhovima. Umotajte kosu u punđu ili je skupite na temenu na drugi način, ako je kraća. Dovoljno je da držite pakovanje samo pet minuta, a zatim kosu isperite.

Ukoliko imate ekcem na rukama pomešajte ulje nevena sa kokosovim uljem i time negujte kožu. Crvenilo će nestati, a upala će se povući.

Kokosovo ulje pomaže i kod bolova i ukočenosti, na primer u vratu. Pomešajte kokosovo ulje, mlevenu ljutu papriku i ulje peperminta. Nanesite na bolne mišiće.

Kokosovo ulje se može koristiti i za masažu – dodajte u njega jednu kap ulja lavande.

Za negu usana kokosovo ulje se koristi bez ikakvih dodataka.

Za mekšu kožu može se napraviti i sledeća mešavina: pomešajte pola šolje morske soli i pola šolje kokosovog ulja i koristite mešavinu kao piling tokom tuširanja.

Beljenje zuba na prirodan način postiže se jednostavno, ako se kokosovo ulje nanese na četkicu umesto paste i zubi istrljaju. Efekat je bolji ukoliko se doda i bikarbona soda.

Upotreba kokosovog ulja u ishrani se preporučuje u svim oblicima i jelima. Važna napomena je da ne treba preterati. Maksimalna dnevna količina ne bi trebalo da bude veća od dve kašike.

Najkvalitetnije je hladno ceđeno kokosovo ulje, koje jeste skuplje, ali je u postupku dobijanja sačuvalo sve korisne satojke. Hladno ceđeno ulje se, za najbolji efekat, preporučuje i kod upotrebe u kozmetičke svrhe.