Šporet – električni ili na plin?

Ako kupujete šporet i upoznajete se sa ponudom u prodavnicama, na vama je da donesete nekoliko odluka – koliko ćete novca izdvojiti, za koji brend ćete se opredeliti, i da li će aparat biti na struju, na plin, ili kombinovan.

Skrećemo pažnju na još jedno pitanje – raspitajte se kod ovlašćenih servisa da li su delovi za šporete lako dostupni i kolike su im cene, pošto se pretpostavlja da će vam šporet biti potreban gotovo svakodnevno, i da će trajati više godina.

sporet02

Električni šporeti

Prednosti

Laki su za čišćenje, posebno oni sa ravnom pločom.

Stabilnost posuda na njima je veća, nema opasnosti da se posuda nagne i sadržaj prospe, a mogu poslužiti i kao mesto za privremeno odlaganje, dok se priprema hrana a ringle ne koriste.

Uključivanje je jednostavno, prostim okretanjem dugmeta.

Električna rerna se zagreva brže od one na plin. Distribucija toplote je ravnomernija, što je dobro za pečenje i prženje najvećeg broja jela.

Električni šporeti najčešće dolaze sa pratećim opcijama, koje nisu moguće kod šporeta na plin, kao što su podgrevanje, hlađenje, grilovanje…

Nedostaci

Kad nestane struje – nema ni kuvanja.

Trajnost glatke obloge na šporetima sa ravnom pločom može da razočara – dešava se da se ona oštrom ivicom posuđa izgrebe, a ukoliko se na vrelu ringlu prospe hladna voda, ili se na ploču ispusti teži predmet – može i da pukne.

sporet01

Šporeti na plin

Prednosti

Plamen zagreva posudu na gorionicima odmah, uz mogućnost kontrole nivoa toplote.

Kad se dovod gasa isključi, posuda može da se ostavi, bez straha da će sadržaj da kipi, ili da se prepeče, pošto se gorionik brzo ohladi.

Plin je jeftinija opcija, posebno kada se uštede posmatraju tokom dužeg vremenskog perioda, a sam proces gorenja je čist.

Pečenje ostavlja fine privlačne pruge, što je za neka jela poželjno.

Nedostaci

Temperatura rerne kod šporeta na plin je veća na gornjoj strani, tako da pečenje zahteva okretanje i menjanje položaja.

U rerni se oslobađa vlaga, pa neke vrste hrane za koje je potrebno dejstvo vrelog suvog vazduha jednostavno ne budu očekivanog kvaliteta.

Stabilnost plamena može da varira ako je pored šporeta otvoren prozor, a dobro je da on bude otvoren ukoliko se priprema, na primer, riba.

Čišćenje, posebno ono detaljno, je komplikovano. Rešetke gorionika treba skinuti. Prilikom njihovog vraćanja na mesto može da se poremeti položaj, što prouzrokuje nejednak plamen kada se šporet uključi sledeći put.