Zubni implanti

Zubni implanti dovoljno su dugo na srpskom tržištu stomatoloških usluga da se može reći da su uobičajena procedura. Ipak, mnogi imaju nedoumice vezane za neophodnost ove intervencije, bezbednost postavljanja, i trajnost, tim pre što je ugradnja implanta, za naše uslove, ozbiljan novčani izdatak.

Evo najosnovnijih informacija koje treba znati, ukoliko stomatolog preporuči da na vam na mesto nedostajućeg zuba postavi implant.

Najpre da kažemo da su zubni implanti nasavremenije, najzdravije, najkomfornije i estetski najprihvatljivije dugotrajno rešenje.

Krenimo redom.

zubni-implanti

Implanti su titanijumski “šrafovi”, odnosno mali komadi metala kupastoog oblika koji se ugrađuju u zubnu kost na mesto nedostajućeg korena. Vremenom, koštano tkivo oko implanta raste i učvršćuje ga, tako da on može, poput pravog korena, da nosi potrebnu nadogradnju, na koju se fiksira krunica ili most.

Rad stomatologa na izgledu zuba (boji, sjaju, veličini, obliku…) nije ograničen, pa će rezultat biti najlepše rešenje, u skladu sa željama pacijenta.

Velika prednost implanta je što je nadoknada zuba moguća bez struganja okolnih zdravih zuba.

Ukoliko u vilici nedostaje više zuba jedan do drugog, proteze više nisu jedino rešenje. Dug period navikavanja, problemi sa održavanjem higijene i estetski nedostaci samo su neki od problema koji prate klasične proteze. Ugradnjom implanta (ponekad je potrebno i više njih) potreba za protezom nestaje i pacijentu se može napraviti fiksni most.

Implanti se mogu koristiti i paralelno sa protezom, posebno za stabilnost donje proteze, koja je obično teška za nošenje.

Ukoliko vam stomatolog predloži implante, a imate dovoljno novca da ih platite, ne oklevajte. Pitajte sve što vas interesuje i rešite problem nedostatka zuba efikasno i trajno.

dental-osmeh

Evo, na kraju, i jednog saveta.

Iako vas pozivamo da implante prihvatite kao bezbednu i savremenu uslugu, trudite se, koliko god možete, da sačuvate svoje zube. Ne odlažite kontrole i intervencije kod stomatologa, vodite računa o pravilnoj higijeni i ishrani.

Implanti, na primer, nisu ligamentima vezani za vilicu kao prirodni zubi, pa zagrižaj ima drugačije karakteristike.

Za implante su potrebni i izvesni preduslovi – dobro opšte zdravstveno stanje kandidata, zdrave desni, dovoljno koštane mase na mestu gde se implant ugrađuje…