Šta gost najpre primeti u kući

Bilo da u goste dolazi bliska osoba ili neplanirani gost iz daleka, svi se ponašamo isto – trčimo u prodavnicu i kupujemo hranu u količinama većim od potrebnih, trudeći se da bude što kvalitetnija, brišemo prašinu ispod televizora, usisavamo po svim ćoškovima… Gost, međutim, primeti neke sasvim konkretne stvari.

gosti00

Evo nekoliko saveta uz pomoć kojih možete da učinite svoj dom prijatnijim.

Miris u kući je najvažniji i gost ga prvo registruje. Činjenica je da je miris u velikoj meri rezultat redovnog održavanja, ali provetravanjem ili kratkotrajnim paljenjem sveće od čistog voska vazduh će se popraviti. Postoji, sa druge strane, i mnogo načina da se u perfektno održavanoj kući utisak pokvari.

Imajte dobar izbor napitaka i pića, uključujući alkoholna. Gost očekuje da njima bude ponuđen, pre nego hranom, posebno ako niste preterano bliski.

gosti01

Cveće u saksijama i sveže rezano cveće u velikoj meri dodaju vrednost ambijentu i čine da se gost oseća prijatnije.

Čiste platnene navlake na velikim jastucima su posebno prijatne ako gost poželi da se udobno smesti na kauč ili fotelju, i na njih osloni, ukoliko ste u prisnijim odnosima pa mu možete ponuditi opušteniju varijantu sedenja. Ako će u vašem domu prenoćiti, podrazumeva se da isto važi za posteljinu. Opremite sve komade besprekorno čistim pamučnim navlakama.

Perfektno kupatilo i toalet su obavezni. Sanitarije treba da sijaju, a prostor mora da bude snabdeven dovoljnom količinom toalet papira. Praktičnim papirnim ubrusima takođe je ovde mesto.

Dobro organizovano predsoblje sa dovoljno prostora veoma je važno, posebno kada je vreme loše. Gostu ne treba da bude neprijatno što unosi mokar kišobran, obezbedite prostor da se on odloži, čiviluk neka bude slobodan.

Imajte za svaku prostoriju praktične kutije-fioke, u koje ćete skloniti sve razbacane sitnice – ključeve, daljinski upravljač, olovke, šnale, štipaljke, kremu za ruke… Tako one ostaju na dohvat ruke, a gosti dobijaju utisak organizovanosti i urednosti. Dodatna korist: Sigurno vam je poznata situacija u kojoj ste, kada su gosti najavili dolazak, sklanjali sve što vidite, da biste zatim imali problem da potrebnu stvar pronađete.

1 Comment