Antikvitet, ili samo vintidž nameštaj

Nazivi antikvitet i vintidž veoma često se mešaju, zamenjuju i pogrešno koriste u svim oblastima kojima su primereni. Nas na ovom mestu interesuje uređenja stana, odnosno stari nameštaj i upotrebni predmeti, kao i dekorativni elementi koji domu daju željenu atmosferu.

Da odmah razjasnimo – osnovna razlika između antikviteta i vintidž nameštaja je vreme proizvodnje. Za svaki komad i striktno, antikvitetom se nešto može nazvati tek kada prođe sto godina od vremena nastanka. Bez obzira da li je napravljen ručno ili mašinski, za trenutak objavljivanja ovog teksta, antikvitet je proizveden pre aprila 1923. godine.

Često se događa da se ne zna tačno kada je predmet nastao. Ako mislite da je ćilim vaše bake ili njenih roditelja sačuvan u porodici antikvitet, pošto približno određujete vreme nastanka, slobodni ste tako da ga nazovete. Ali ukoliko kupujete u prodavnici antikvitet, dobro obratite pažnju. Prodavac ne bi smeo da preceni komad nameštaja i proda ga kao takav ako ne poseduje valjani dokaz.

Vintidž nameštaj je sigurno “mlađi” od antikviteta, a tumačenje je slobodnije i subjektivno. Možda bismo ovde mogli da koristimo naziv “starinski”. Neki prodavci se trude da i vintidž predmetima ograniče vreme nastanka, pa govore, uglavnom, o starosti preko 40 godina. U ovom trenutku, u tu kategoriju bi se mogao svrstati nameštaj iz 70-ih, 60-ih, 50-ih godina prošlog veka… kao i aparati za domaćinstvo, tepisi, lusteri i lampe, ručni radovi… Mnogi ih sigurno još uvek imaju u stanovima i trude se da ih adekvatno uklope prilikom promena u opremanju doma.

Vintidž nameštaj i aparati mogu biti u funkciji, ili ih nabavljamo i zadržavamo zbog odnosa prema prošlim vremenima. Veoma retko se njima oprema, planski, ceo stan, ali poneki komad u prostoriju zaista unosi toplinu i spokoj.

Pomenimo još jedan naziv koji često čujemo – retro. Retro ne mora da znači da je predmet proizveden u prošlosti. On može samo da imitira stilove, obično bliže prošlosti, ali može da bude i napravljen pre izvesnog vremena, dovoljno dugog da budi nostalgiju. Slobodno tumačeno, pre najmanje dvadesetak godina.

Comments are closed.