Pretpraznično čišćenje

Iako vremenski uslovi često ne dozvoljvaju da se preduzmu ozbiljniji zahvati, uklanjanje prašine sa svih površina i elementarno osvežavanje prostora dobro će doći u sred sezone grejanja.

Posvetite, zato, pažnju mestima koja su u redovnom održavanju zapostavljena i oslobodite se nepotrebnih sitnica – trajno.

Evo ideja od kojih možete početi.

Kupatilo je sigurno puno do pola potrošenih losiona, šampona, lakova za nokte, uzoraka parfema, četki i četkica… Bacite sve što ne koristite i nećete ga koristiti, kreme kojima je prošao rok trajanja, prazne bočice koje ste sačuvali jer “mogu da zatrebaju”.

Obrišite detaljno police sa knjigama (uključujući posebno one u dečijoj sobi) i odložite na drugo mesto suvišne papire, fascikle, ukrasne figurice i slične predmete kojima tu nije mesto. Prostor u čitavoj sobi će izgledati drugačije.

Proverite kućnu apoteku i bacite lekove kojima je istekao rok trajanja.

U kutiji sa nakitom ostavite komade koje zaista nosite. Ostalo spakujte i sklonite, možda ponovo bude moderno jednog dana. Nakit za koji ste sigurni da više nije za vas poklonite.

Sve kese iz prodavnice koje ste sačuvali spakujte u jednu veću, a ostatak bacite.

Obrišite kutije za posteljinu ispod kreveta ili drugo što se na tom mestu nalazi. Pohabanu posteljinu koju ste pripremili “za krpe” upotrebite odmah u čišćenju.

Detaljno obrišite police i kutije u frižideru.

Da li su vam potrebni stari CD i DVD nosači zvuka? Muzika se odavno preselila na internet, odnosno u kompjutere i mobilne telefone, a vi negde u stanu ili automobilu još uvek čuvate audio i video kasete.

Kad smo već kod kompjutera – očistite ga – spolja i unutra. Obrišite ili prebacite na druge medije ono što vam ne treba, uklonite sa desktopa sve što usporava rad računara.

Životni prostor, vaša kućica, ovako će postati bez mnogo napora urednija i lepša.