Trendovi u uređenju stana za 2016. godinu

Iako se modni trendovi kada su odevne kombinacije u pitanju pažljivije prate i promovišu nego oni u dizajnu enterijera, zanimljivo je znati šta će u 2016. godini biti „in“ u ovoj oblasti.

kuhinja

Najpre da objavimo ekskluzivnu vest. Američka Penton (Pantone) korporacija, svetski priznat autoritet za boje i njihovo kombinovanje, svakog decembra predlaže boju za narednu godinu, koju će u svoje modne, mejk-ap i predloge za uređenje stana uključiti dizajneri. Nedavno su, za 2016. godinu, prvi put u istoriji izabrane dve boje – rozenkvarc (rose quartz, svetloroze boja istoimenog minerala) i svetloplava nijansa koja asocira na spokoj (serenity). Trendi je, dakle, imati ih u domu.

etno

Stručnjaci za 2016. godinu u enterijeru predlažu sve proizvode od prirodnih materijala, ručno izrađene proizvode, kao i organske oblike, delimično obrađene. Isti stilovi dominirali su i u 2015. godini.

Metali toplih boja mesinga i zlata takođe su “preneti” iz prethodne sezone, uz napomenu da će trajati još dugo. Za 2016. godinu su im dodate bakarne i pomalo neobične bronzane i ružičaste nijanse.

Definitivno su najviše u usponu tropski motivi, bilo da se radi o printovima na mebl presvlakama ili vazama. Biljke, životinje i detalji kao što su perje inspirisali su maštu dizajnera.

Divlje životinje sa svih meridijana takođe se mogu “naći u svakom domu” na originalnim mestima.

Afričko etničko nasleđe je u modi – boje, uzorci, oblici plemenske umetnosti koje treba sačuvati nisu samo u intenzivno crvenoj, narandžastoj, žutoj i zelenoj – tu je i crno-belo-braon-krem paleta.

krevet

Svetlucavim “disko” detaljima takođe je poklonjena pažnja, uz uslov da ne budu preterano napadni. Dovoljno je da se svetlost diskretno odbija od sjajnog predmeta u nekom uglu.

Biljke su obavezne – odnosno njihovo zelenilo na svakom mestu. Mogu da budu sasvim male kao kaktus na radnom stolu, ili velike, u posebnom njima namenjenom uglu, ukoliko je prostorija dovoljno velika.