Vikend u Bukureštu. Ili u Sofiji.

Iz istočne Srbije do Bukurešta se može stići za samo pet i po sati vožnje automobilom, ako pretpostavimo da se na tom putu ne zaustavite u još nekom lepom, na turističkim mapama zapostavljenom, rumunskom gradu.

Ukoliko je jednostavnije avionom, može i tako – let iz Beograda traje oko jedan sat.

Evo šta vas u prestonici našeg istočnog suseda očekuje.

bukurest

Bukurešt je u 2015. godini bio prvi na spisku gradova u kojima se može veoma jeftino boraviti, ukoliko su zahtevi za smeštaj umereni. Prenoćište u hotelu sa tri zvezdice može se pronaći i za 14 evra, a ako se tome doda hrana, piće, zabava, ulaznice za turističke atrakcije i prevoz kroz grad, za jedan dan bi maksimalno trebalo izdvojiti 35 evra.

Bukurešt, poznat između dva svetska rata kao “mali Pariz” mnogo toga nudi posetiocima. Iako je najlepši u proleće i jesen, kada su parkovi i okolina jezera Ćišmiđiu u centru zeleni i prijatni za šetnju, znamenitosti grada se mogu videti u bilo koje godišnje doba. U najpoznatijoj ulici Viktorija očuvana su stara zdanja, tu su zatim koncertna dvorana Rumunski Ateneum, crkva Stavropolos, Nacionalni muzej umetnosti (nekada Kraljevska palata)… Monumentalni Parlament je druga najveća administrativna zgrada na svetu, posle američkog Pentagona, a Bukurešt ima i svoju Trijumfalnu kapiju, Kantakuzino palatu, interesantan Muzej sela na otvorenom, staru gradsku četvrt Lipscani sa restoranima i prodavnicama…

sofia

Sofija sa crkvama i Vitošom

Drugi grad u kojem su vema slične cene i troškovi boravka je Sofija, na 60 kilometara od srpsko-bugarske granice. U Sofiji je najlepše leti, kada su bašte restorana u centralnoj gradskoj trendi zoni, Bulevaru Vitoša, pune. Za ljubitelje zimskih sportova, međutim, Sofija nudi nešto posebno – skijaški centar Vitoša na istoimenoj planini nalazi se samo desetak kilometara od gradske periferije.

U Sofiji treba  posetiti Hram Aleksandra Nevskog, sa zlatnom kupolom i velikom zbirkom ikona, jednu od najlepših i najvećih pravoslavnih crkava na svetu. Tu su i Crkva Svetog Đorđa iz IV veka, Ruska crkva, Crkva Bojana i Crkva Svete Nedelje u kojoj su mošti srpskog kralja Milutina.

Sofija ima izvor tople mineralne vode u samom centru grada, rimski Amfiteatar Serdika, Orlov most na Perlovskoj reci, Nacionalni arheološki muzej i Nacionalni istorijski muzej, Nacionalnu galeriju umetnosti… sa vrednim kolekcijama.