Tri gedžeta za mlađe osnovce

Roditelji su često u nedoumici kada treba ispuniti želju deteta i kupiti mu smart elektronski uređaj. Tržište je preplavljeno gedžetima sa najrazličitijim funkcijama, čije cene nisu zanemarljive. Ako već izdvajate novac, neka to bude sa svrhom. Poklonite detetu nešto zaista korisno, što će trajati i biti primereno uzrastu.

Gedžeti za mališane u ranom predškolskom dobu obično su elektronske igračke. I oni pomažu razvoju određenih veština i sposobnosti, ali nisu neophodni za razvoj. Prvi ozbiljniji elektronski uređaj dete može da dobije u prvim razredima osnovne škole, okvirno na uzrastu do 10 godina. Ako kupite jedan od sledeća tri, sigurno nećete pogrešiti.

Tablet dete može koristiti za čitanje, gledanje sadržaja, igru, crtanje, učenje. Na vama je da instalirate proverene aplikacije primerene dečjem uzrastu i objasnite detetu kako da ih koristi. Tableti podrazumevaju vašu kontrolu. Odvojite dovoljno vremena i strpljenja za to.

Pametan sat je gedžet koji mališani masovno koriste. Pomoću njega možete komunicirati sa detetom, ali i pratiti njegove aktivnosti, komunikaciju, lokaciju… Smartvoč uređaji imaju različite mogućnosti, u zavisnosti od modela i cene, a za mlađe dete će biti dovoljni oni jednostavniji.

Roboti namenjeni deci osnovnoškolskog uzrasta nalaze se i na našem tržištu. Ove interaktivne igračke uvode dete u svet nauke i uče ga na zabavan način rešavanju problema, logičkom razmišljanju, kreativnosti.

Rizici ranog korišćenja gedžeta

Pametni elektronski uređaji su svuda oko nas i nema potrebe da se trudite da dete izolujete od njih. Odabrani odgovorno oni stimulišu maštu, radoznalost, povećavaju motorne i kognitivne sposobnosti, podržavaju učenje, lični razvoj, komunikaciju, socijalne veštine. Za dete, oni su izvor radosti i zadovoljstva.

Imajte u vidu, ipak, da za decu mlađu od 10 godina smart gedžeti nose i izvesne rizike. Ako se prekomerno i neadekvatno koriste, navedeni uređaji mogu ometati san, smanjivati fizičke aktivnosti, ometati pažnju i samim tim narušavati zdravlje, prouzrokovati zavisnost. Dete može biti izloženo štetnim sadržajima na internetu.

Da bi se rizici otklonili, a prednosti iskoristile, pre nego što detetu kupite gedžet razmotrite zrelost deteta, osobine i funkcije samog uređaja, njegov kvalitet i bezbednost, kao i svoje kapacitete za kontrolu.

Comments are closed.