Tri tech akcenta iz 2018. godine

Potrebno je, kako smatraju u Silikonskoj dolini, uložiti dodatnu količinu opreza da bi se izbeglo još lošije stanje od onog koje je visoke tehnologije zadesilo u 2018.

Privatnost je mrtva – glasi prva zabrinjavajuća tvrdnja. Pošto govore o svom nacionalnom prostoru, stručnjaci iz Silikonske doline kažu da “Amerikanci nemaju kontrolu nad svojim digitalnim informacijama”. Šta se tek za ostale može reći?

Mobilni telefoni mogu da budu posmatrani, veliki broj aplikacija prati naše kretanje i aktivnosti. Fejsbuk je delio privatne poruke svojih korisnika sa trećim licima i dozvolio diveloperima da sa svojih platformi pokušaju da utiču čak i na rezultate izbora. Naši podaci se, sasvim sigurno, kontinuirano prikupljaju, obrađuju i – prodaju. U Evropi, 2018. godinu je, ipak, obeležio pokušaj zaštite – General Data Protection Regulation ušla je u primenu u maju, ali samo u zemljama članicama Evropske unije.

I bezbednost je mrtva – sudeći po događajima u 2018. Hakovani su Quora, Facebook, Google +. Sve su to kompanije koje imaju vrhunske inženjere i zaštitu. Hotelski lanac Marriott hakovali su, prema navodima, kineski vladini špijuni. Rešenje za 2019. i buduće godine, koje predlažu poznavaoci prilika, je da ovi događaji treba da se prihvate kao mogući. Idealna bezbednost ne postoji i potrebno je predvideti šta, ko, kome i kako treba da nadoknadi kad do napada dođe.

Treća pojava koja je veoma zanimljiva – i njen razvoj se u 2019, takođe, očekuje, su anti-vladini protesti koje organizuju zaposleni u tech sektoru. Do sada se o ovim radnicima govorilo samo kad su se iznosili podaci o idealnim uslovima rada i visokim zaradama. U Americi, međutim, oni žele da se uključe u borbu za zaštitu ljudskih prava na radu i van posla, kao i u odlučivanje na koji način će se koristiti njihovo znanje. Nije tajna da su se ratovi preselili u sajber sferu i da su Rusija i Kina za Amerikance neprijatelji broj jedan.

Zaposleni traže da znaju u šta je sve njihova kompanija uključena, i zahtevaju raskide ugovora sa vladom SAD ako se njima krše ljudska prava, ili učestvuje u vojnim i špijunskim akcijama. Protivljenje mešanju vlade i politike u oblast razvoja digitalnih tehnologija može da bude jedna od značajnih poruka koja će se proširiti svetom.