Zimska destinacija – Bugarska

U prošloj zimskoj turističkoj sezoni, 2017/2018. godine, od decembra do marta Bugarsku je posetilo više od 1,6 miliona stranih turista. Zabeležen broj poseta predstavljao je rast od 12% i najbolji rezultat od kada je Bugarska postala članica Evropske unije.

U sezoni koja je upravo počela zvaničnici predviđaju da će rast u odnosu na prošlu godinu biti najmanje 5%, sudeći po broju rezervacija. Najviše gostiju stići će iz Irske, Grčke, Srbije, Rumunije, Izraela i Makedonije.

Rizort kompleksi Bansko i Borovec zvanično su otvorili turističku sezonu 15. decembra, nedelju dana posle Pamporova. Dnevna ski-karta u Borovecu ove godine košta 58 leva (30 evra) za odrasle, 32 leva za decu i 42 leva za mlade do 22 godine i starije od 65 godina.

Za sezonski ski-pass treba izdvojiti 1000 leva za odrasle i 700 leva za decu, sa uključenim noćnim skijanjem (pretvoreno u evre, to je 512 evra za odrasle i 358 evra za decu).

Turisti iz Srbije najčešće zimuju u Banskom i Borovecu, ali ne treba zaboraviti da Bugarska ima još desetak dobro opremljenih ski-centara, sa povoljnim cenama smeštaja i boravka u novim hotelima visokih kategorija.

Zanimljivo je da je veliki problem koji su strani turisti doneli Bugarskoj nedostatak kvalifikovane radne snage za poslove u turizmu. U toku je pilot projekat tokom kojeg lokalni ugostitelji i hotelijeri mogu da se obuče za sve veće zahteve probirljivih gostiju. On obezbeđuje nezaposlenim osobama da se prijave za usavršavanje u bugarsko-nemačkim centrima u Smoljanu i Carevu, a poslodavcima da iskažu potrebe za novim radnicima.