Turizam i terorizam

Teroristički napadi u kojima stradaju nevini civili postali su globalna pretnja, čak i u najrazvijenijim državama. Ne verujemo da ćete poželeti da kao turista odete u Irak, Avganistan, Siriju, Pakistan, Jemen… države koje se, navedenim redosledom, nalaze u samom vrhu po opasnosti od terorističkih napada. Nije više, međutim, sasvim sigurno ni u Turskoj, Tajlandu, Egiptu… koji su se u 2017. godini “probili” u “najopasnijih 20”. Na 23. mestu je Francuska, na 35. Velika Britanija, na 38. Nemačka, 40. je Belgija, na 46. mestu – Grčka.

Za utehu je da ukupan broj žrtava u čitavom svetu opada, posle vrhunca koji je dostignut 2014. godine, ali je novost da se napadi šire i na zemlje u kojima ih ranije nije bilo. Najveća opasnost je tamo gde već postoji oružani konflikt, u državama sa nepomirljivo suprostavljenim društvenim grupama, i u zemljima u kojima su represivni režimi spremni da nasiljem odgovore na proteste političkih neistomišljenika. Terorizam se, naravno, koristi i kao sredstvo privlačenja pažnje na pojedine ideološke stavove i probleme, od strane ekstremnih grupa.

Pa gde je onda dobro otputovati i potpuno se opustiti, bez straha da se teroristički napad može dogoditi?

Neke destinacije i nisu baš “turističke”, druge su od nas daleko, treće su suviše skupe. Sve u svemu, 30 zemalja beleži na liniji rizika rezultat – nula.

Među njima su Benin – zapadnoafrička zemlja, nekada francuska kolonija, Bocvana – kontinentalna država juga Afrike, Eritreja, Gabon, Gambija, Ekvatorijalna Gvineja, Zambija… Tu su, zatim, Kostarika i Kuba u centralnom delu Amerike.

“Čast” evropskog kontinenta brane, na severu, Litvanija, Norveška i Letonija.

Zemlja koja bi mogla da se preporuči za turističko putovanje i posetu je, osim navedene tri, nama susedna Rumunija. Pored nje su na spisku najbezbednijih 30 iz Evrope još samo Slovenija i Portugalija.

Bez navođenja svih, pomenimo još i Oman, Mongoliju, Mauricijus, Singapur, Vijetnam i, iako nije turistička destinacija, Severnu Koreju.