Za jesenje zdravlje

Pređimo odmah na sve ono što treba da imate u vidu ako želite da ova jesen bude vaša najzdravija do sada.

Prvi predlog je bundeva – jedan od ultra zdravih saveznika jeseni. Zaboravite na pite i konzumirajte je, na primer, pečenu. Bundeva je puna vitamina A i C. Podsećamo – semenke se posebno preporučuju svima, a najpre onima koji imaju problem sa visokim holesterolom.

Uzimajte dovoljne količine vode svakodnevno, bez obzira što temperature nisu visoke. Hidriranost je neophodna za imunitet, a otpornost organizma u vreme čestih prehlada podići će vam i jogurt sa probioticima, pomorandža, preparati od morskih algi…

Uvedite novo voće kao naviku, na primer japansku jabuku (kaki jabuku), koja je izuzetno zdrava. Ukoliko ne možete da je nađete u prodavnicama, brusnicu sigurno možete.

Obucite se primereno i šetajte u parku ili prirodi, bez obzira na vremenske uslove. Vitamin D će vam biti potreban, a boravak na otvorenom učiniće da budete srećniji i opušteniji.

Pokušajte da se bar jednom nedeljno bavite sportom ili intenzivnijim treningom.

Držite jesenje (slavske) poslastice koje ste napravili sakrivene u ormaru, inače se veoma lako može dogoditi da ih, pošto ste duže u kući, uzimate nekontrolisano.

Isto se odnosi na grickalice pred televizorom. Ako ne možete bez njih, obećajte sebi da će ove jeseni biti zdrave.

Pravite lake jesenje salate od kupusa, šargarepe, karfiola, plavog paradajza… Pecite povrće, a zatim dodajte samo malo soli, bibera i ulja. Ovakva ishrana pomaže u borbi za zdravlje srca, za prevenciju dijabetesa i hipertenzije.

Kontrolišite unošenje hrane tokom svih porodičnih i drugih okupljanja. Potrudite se da gostima uvek ponudite i zdraviju alternativu uobičajenim jelima koja ste pripremili.

Poklanjajte stvari dragim ljudima – to mogu da budu i sitnice, i osećaćete se dobro.

Postavite svoje jesenje fitnes ciljeve odmah, a zatim i zimske.

Postoji još jedan savet, koji se neće dopasti svima. Lekari preporučuju vakcinaciju protiv gripa, a jesen je vreme za to. Ne dozvolite da vam zimske dane pokvari poznata virusna infekcija, koja je veoma neprijatna, a može da bude i opasna.