Uhvati sunce i unesi ga u stan

Hvatači sunca, na engleskom jeziku sankečers (suncatchers), pripadaju onim dekorativnim elementima koji imaju dugu tradiciju, ali ih u novije vreme ponovo otkrivamo. Prve hvatače sunca pravili su Indijanci sa jugozapada severnoameričkog kontinenta, na graničnim teritorijama današnjeg Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Blizak „srodnik“ sankečera su vitraži, koji su, takođe, davali specijalne efekte prolaskom svetlosti kroz staklo.

Pretpostavljate šta su hvatači sunca i čemu služe. Oni su dekorativni predmeti, napravljeni najčešće od stakla. Namena hvatača sunca je da stoje na putu zraka svetlosti, prelamaju ga, i usmeravaju tamo gde inače ne bi dospeo.

Hvatači sunca najzanimljiviji su deci, pa ih danas možete pronaći kao komplete za izradu na prodajnim mestima posvećenim upoznavanju mališana sa različitim veštinama i zanatima. Oni, međutim, mogu da budu interesantna dekoracija u svakom domu, čemu će doprineti vaše ideje i originalnost.

Mali komadi obojenog stakla su najčešće u upotrebi. Njihov odsjaj na praznom zidu u određenom trenutku može da bude povod da porodica za sebe organizuje specijalne trenutke. Pojedine filozofije svakodnevnog života, kao feng-šui, smatraju da hvatači sunca unose dodatnu energiju u dom.

Sankečeri se obično postavljaju da vise na prozoru ili u blizini prozora, ali mogu biti i napolju, na terasi. Iako se nalaze u prodaji, predlažemo da ih napravite sami, od predmeta i na način koji za vas imaju jedinstveno značenje.

Hvatač sunca može da izazove požar

Hvatač sunca može da bude bilo koji materijal koji prelama, ili propušta i prelama sunčev zrak – staklo, metal, kristali, providna plastika i folije, ali je važno, iz bezbednosnih razloga, dobro upoznati ono što se čini, pošto hvatači sunca mogu da budu i opasni.

Jaki i direkni sunčevi zraci, ukoliko se prelamaju kroz uveličavajuće staklo na primer, na mestu na koje padnu drastično podižu temperaturu. Ukoliko je to papir ili laka tkanina, zrak može da je progori, pa i da izazove požar. Zato je važno pratiti šta se dešava sa svetlošću sve vreme direktne izloženosti hvatača suncu, i ne samo tokom letnjih meseci.

Comments are closed.