Da kućni poslovi postanu zadovoljstvo

Kućni poslovi se razlikuju po težini i utrošenom vremenu, ali se gotovo svi slažu da su oni – dosadni. Ono što svakodnevno činimo u stanu ima privremene rezultate, pošto se samo nekoliko sati ili dana kasnije ispostavi da se efekti ne vide, i da se posao mora obaviti ponovo.

Evo nekoliko saveta kako kućne poslove pretvoriti u zabavu i vreme dobrog raspoloženja.

Postavite tajmer i takmičite se sami sa sobom. Obarajte lične rekorde u brzini obavljanja posla, naravno ne na štetu kvaliteta. Velika prednost u merenju je što ćete zaključiti da vam neki poslovi ne oduzimaju baš toliko vremena koliko zamišljate dok ih „mrzite“.

Igrajte uz muziku uz poslove koji to dozvoljavaju. Dobro je za energiju, raspoloženje i skidanje suvišnih kilograma.

Slušajte omiljenu muziku dok radite. Ona će izazvati osećaj prijatnosti, pa će u drugi plan staviti sve neprijatne senzacije koje prate posao – loše mirise, pogled na prljave stvari koje treba treba oprati, zvuk usisivača…

Kad smo već kod mirisa, možete da dodate prijatni miris, recimo pomorandže, u osveživač prostora dok se bavite nekim poslom.    

Uključite televizor dok obavljate posao koji to dozvoljava. Peglanje će biti lakše ako usput „bacite pogled“ na neku emisiju i slušate diskusiju na TV-u.

Ako ste sami u stanu možete i da govorite nešto naglas. Dok kuvate, na primer, objašnjavajte zamišljenom nekome kako se jelo sprema, koliko dugo i kako pržiti luk da on izgleda staklast i tome slično.

Proslavite završetak kućnog posla tako što ćete obaviti svoj mali ritual – uzimanja kockice čokolade, pijenja kafe…   

Vežite pozitivne emocije za aparate od samog početka, ili kasnije – izaberite crveni blender, dajte ime svom lepom žutom usisivaču, kupite peglu sa dodatnim funkcijama koje ćete uvek iznova testirati…

Nemojte biti perfekcionista i postavite neki međustandard – znajte unapred da možete da prekinete posao ranije, u trenutku koji označite sa „ovo je dovoljno dobro“.

Sledeći put, dakle, kad pomislite da u kućnim poslovima samo gubite vreme, pokušajte nešto od navedenog. Sami ili sa članovima porodice organizujte događaj pranja sudova, podova, prozora, pločica u kupatilu, sanitarija, peglanja, kuvanja… i promenite odnos prema aktivnostima koje ste se trudili da izbegnete ili odložite.