Vatrostalno posuđe, prednosti i nedostaci

Vatrostalno posuđe prisutno je u kuhinjama decenijama, a ideja o staklenim posudama u kojima se može pripremati hrana na visokim temperaturama duža je od jednog veka. Sa napretkom nauke i istraživanja menjala se struktura onoga što, uobičajeno, nazivamo vatrostalno staklo. Danas su na tržištu brojni proizvodi u ovoj klasi. Cene nisu visoke, a osnovno pitanje koje postavljaju kupci je ostalo isto – da li i pod kojim uslovima posuda može da se razbije.

Prvi nedostatak vatrostalnih posuda jeste njihova neotpornost na lom. U samom procesu proizvodnje staklo može da ostane suviše krto, ili ima druge, laicima nevidljive propuste. Nagla promena u temperaturi i, naravno, udarci i padovi, mogu da prouzrokuju pucanje. Ulivanje tečnosti u suvo vrelo staklo predstavlja posebnu opasnost.

Poklopac na staklenom posuđu ne dihtuje tako dobro kao na drugim vrstama, pa para izlazi tamo gde možda ne biste želeli.

Uprkos nedostacima, vatrostalno posuđe ima brojne prednosti. Ono je, ako se izuzmu prethodni slučajevi, otporno na oštećenje.

Zadržavanje toplote je produženo.

Hrana se priprema u posuđu na prirodan i ekološki prihvatljiv način. Ne morate brinuti da će neki od kiselih sastojaka izazvati reakciju sa posudom.

Posebna prednost je što možete da posmatrate šta se u posudi dešava, ako imate rernu sa vratima od stakla.

Hrana može da se iznese na sto u posudi i da izgleda lepo. Vatrostalno staklo je pogodno i za bezbedno čuvanje hrane.

    

U mikrotalasnoj pećnici, u vatrostalnoj posudi, hrana može da se priprema sporije na niskim tempreraturama. Pažnja je, međutim, potrebna u svim okolnostima kad staklo može da dođe u direktan kontakt sa intenzivnom toplotom metalnih površina, kakve su klasične ringle. Neke vrste posuda su napravljene i za ovu namenu, ali deklaraciju i uputstvo treba detaljno proveriti.

Vatrostalno staklo nije pogodno za kuvanje, prženje, ni prženje u dubokom ulju. Posude su namenjene pečenju u rerni.

Čišćenje je jednostavno, neabrazivnim ili blago abrazivnim sredstvima namenjenim za vatrostalno staklo. Posude se najbolje peru u mašini za sudove.

Uz pravilnu negu, očekujte da će vas vatrostalna posuda bez problema služiti najmanje sedam do deset godina.    

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.