Vatrostalno posuđe, prednosti i nedostaci
Vatrostalno posuđe prisutno je u kuhinjama decenijama, a ideja o staklenim posudama u kojima se može pripremati hrana na visokim temperaturama duža je od jednog veka. Sa napretkom nauke i istraživanja menjala se struktura onoga što, uobičajeno, nazivamo vatrostalno staklo. Danas su na tržištu brojni proizvodi u ovoj klasi. Cene nisu visoke, a osnovno pitanje koje postavljaju kupci je ostalo isto – da li i pod kojim uslovima posuda može da se razbije.
Prvi nedostatak vatrostalnih posuda jeste njihova neotpornost na lom. U samom procesu proizvodnje staklo može da ostane suviše krto, ili ima druge, laicima nevidljive propuste. Nagla promena u temperaturi i, naravno, udarci i padovi, mogu da prouzrokuju pucanje. Ulivanje tečnosti u suvo vrelo staklo predstavlja posebnu opasnost.
Poklopac na staklenom posuđu ne dihtuje tako dobro kao na drugim vrstama, pa para izlazi tamo gde možda ne biste želeli.
![](https://avlija.org.rs/wp-content/uploads/2020/11/vatrostalno-posudje-3.jpg)
Uprkos nedostacima, vatrostalno posuđe ima brojne prednosti. Ono je, ako se izuzmu prethodni slučajevi, otporno na oštećenje.
Zadržavanje toplote je produženo.
Hrana se priprema u posuđu na prirodan i ekološki prihvatljiv način. Ne morate brinuti da će neki od kiselih sastojaka izazvati reakciju sa posudom.
Posebna prednost je što možete da posmatrate šta se u posudi dešava, ako imate rernu sa vratima od stakla.
Hrana može da se iznese na sto u posudi i da izgleda lepo. Vatrostalno staklo je pogodno i za bezbedno čuvanje hrane.
![](https://avlija.org.rs/wp-content/uploads/2020/11/vatrostalno-posudje-1.jpg)
U mikrotalasnoj pećnici, u vatrostalnoj posudi, hrana može da se priprema sporije na niskim tempreraturama. Pažnja je, međutim, potrebna u svim okolnostima kad staklo može da dođe u direktan kontakt sa intenzivnom toplotom metalnih površina, kakve su klasične ringle. Neke vrste posuda su napravljene i za ovu namenu, ali deklaraciju i uputstvo treba detaljno proveriti.
Vatrostalno staklo nije pogodno za kuvanje, prženje, ni prženje u dubokom ulju. Posude su namenjene pečenju u rerni.
Čišćenje je jednostavno, neabrazivnim ili blago abrazivnim sredstvima namenjenim za vatrostalno staklo. Posude se najbolje peru u mašini za sudove.
Uz pravilnu negu, očekujte da će vas vatrostalna posuda bez problema služiti najmanje sedam do deset godina.