Vreme je za Maroko

Maroko nudi duge plaže, ribarske luke-utvrđenja, Saharu i čudesne oaze, snežni planinski venac Atlas, carske gradove Fes, Marakeš i Meknes sa izvanrednim primercima ranoislamske arhitekture, prestonicu Rabat…

Potražite ponude turističkih agencija, imajte u vidu da su proleće i jesen u Maroku najlepši, a mi vas upoznajemo sa nekim zanimljivim podacima, koje možda nećete pronaći u promotivnim materijalima za putovanja.

maroko01

Nacionalno piće, koje Marokanci u žargonu zovu “viski”, je – čaj. Čaj je počeo da se pije 1854. godine, kada su britanski trgovci zbog blokade iskrcali ogromne količine čaja u marokanskim lukama. U pitanju je i danas kineski zeleni čaj, kojem se tokom pripreme dodaje veća količina mente, a zatim i šećera.

Vodu koju piju, takođe u šali, Marokanci nazivaju “sidi robine” što u marokansko-francuskoj kombinaciji znači “gospodin slavina”. Voda iz slavina je dobra, posebno u planinskom delu zemlje, ali se turistima u prvim danima boravka ipak preporučuje flaširana.

Simbol ljubavi u Maroku nije srce nego – jetra. Boja žalosti je bela. Udovice posle smrti muža nose belu odeću 40 dana.

Uzimanje hrane levom rukom je neprihvatljivo i smatra se nekulturnim, kao i odbijanje mesa ili obroka sa mesom.

maroko00

Zemlja koja izlazi na more i okean najveći je proizvođač i izvoznik konzervi sardina na svetu.

Maroko se nalazi na samo 13 kilometara od Evrope, od koje ga deli moreuz Gibraltar.

Tetoviranje nadlanica, lica i vrata i dalje je običaj, posebno kod berberskih žena.

Dinastija Alauita vlada Marokom od 17. veka, a titulu kralja prvi je uzeo deda današnjeg vladara Mohameda VI, Sultan Momamed V, 1957. godine, kada je i uspostvaljena ustavotvorna monarhija. Zastava Maroka je crvena, sa zelenom zvezdom petokrakom na sredini, koja označava pet stubova islama.

Još jedna preporuka – pre putovanja, ili posle njega, obavezno pogledajte film “Kazablanka”. Filmsko ostvarenje sa Hemfri Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama dobitnik je Oskara 1942. godine i smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena. Na stotine drugih filmova takođe je snimljeno u Maroku, u Atlas studijima koji su poznati kao “marokanski Holivud” – “Lorens od Arabije”, “Gladijator”, “Kundun”, “Čaj u Sahari”…