Mirisima protiv stresa

Tačno je da je naš odnos prema pojedinim mirisima, ukusima, aromama, individualan i ono što je za jednu osobu prijatno, kod druge može pokrenuti ne tako poželjna osećanja. Postoje, međutim, mirisi za koje je sa sigurnošću, u naučnim istraživanjima, utvrđeno da opuštaju, umiruju, oslobađaju od stresa. Oni deluju podjednako dobro u svako doba godine, na osobe svih uzrasta, oba pola.

Navodimo samo one lako dostupne u svim prodavnicama, koje je dobro uvek imati pri ruci.

lavanda

Lavanda

U prodavnicama je u najrazličitijim oblicima, nalazi se u sapunu, kupkama, vrećicama za garderobere… Možete kupiti i ulje od lavande, naneti ga na komadić tkanine i odrediti ličnu dozu – posebno je dobro imati lavandu blizu jastuka pred spavanje.

Kamilica

Izbegavajte kamilicu u kesicama, mada i ona može da posluži. Kupite osušene cvetiće u biljnoj apoteci, a zatim ih čuvajte u staklenoj tegli i napravite čaj, ili njima napunite minijaturno platneno jastuče, koje će oslobađati miris.

Cimet

Miris cimeta opušta i poboljšava raspoloženje. Osim onog poznatog iz kesice koga dodajete jelima, u prodaji je i ulje cimeta. Stavite ga na maramicu koju nosite u torbi, dodajte ga vodi za kupanje, ili u tuš koji će miris raspršiti po kupatilu.

Mandarina

Kada osećate uznemirenost ili ste pod pritiskom obaveza – pojedite mandarinu. Napravite masu za piling od jednakih količina šećera i maslinovog ulja, uz nekoliko kapi ulja od mandarine. Opušta i odlična je za kožu.

chocolate

Kokos

Dokazano je da može da uspori otkucaje srca i smanji uznemirenost. Kokos na neobičan način podseća na egzotična ostrva čak i one koji tamo nikada nisu bili. Kupka sa mirisom kokosa ili kokos u kuhinji – izaberite sami.

Čokolada

Ne propustite da uzmete komadić crne čokolade kada ste pod stresom. Izvedite mali ritual – najpre je znalački omirišite, zatim je izgrickajte i pustite da se rastopi u ustima. Zdrava je, ukusna i sigurno pomaže.