Velnes namirnice za 2017.

Velnes trendovi za 2017. godinu nastaviće od tačke na koju se stiglo krajem 2016 – zdrava hrana jedna je od najvažnijih oblasti, kojoj je potrebno pokloniti pažnju.

Stručnjaci kažu da su ovde, pomalo, počela da važe pravila slična onima u modnoj industriji. Neke namirnice, jednostavno, dobijaju više prostora u medijima od drugih, voće i povrće u fokusu se smenjuje, otkrivaju se veoma korisni sastojci pomalo egzotičnih vrsta, ili se u jelovnik vraćaju davno zaboravljena jela naših baka.

Za 2017. godinu, koja je pred nama, sudeći po procenama onih koji se velnesom u ishrani bave, možemo očekivati sledeće.

Supe. Posle sokova i smuti napitaka, na velnes scenu dolaze zdrave tople supe, koje čiste organizam od toksina, podstiču varenje, pomažu u oslobađanju od suvišnih kilograma bez osećanja gladi. Mogu se konzumirati u svako doba dana, a kao posebno zdrava sve više se ističe domaća supa od kostiju.

Eliksiri od pečurki. Tvrdi se da će potisnuti čak i veoma popularnu kurkumu. Pečurke imaju dokazana antikancerogena i antiupalna svojstva i pomažu organizmu na više načina da se bori protiv štetnog dejstva stresa.

Slično je i sa kombuhom, čajnom pečurkom o kojoj govore svi. Čini se da ćemo je u 2017. pomalo zaboraviti, pošto na red dolazi kava – zdrava verzija sposobna da u potpunosti zameni alkohol. U Americi se već otvaraju barovi u kojima se služi samo kava, koja se, inače, dobija mlevenjem korena biljke kava, što je tradicija u kulturama južnog Pacifika duga hiljadama godina.

Sok od lubenice. Prodaje se i kao gotov napitak, a sastojak mu je, isključivo – ceđena lubenica. C vitamin, lutein, likopen, beta karoten i ostali korisni sastojci štite telo od uticaja slobodnih radikala, koji mogu da izazovu upale, artritis, astmu, srčana i moždana oboljenja. Sok od lubenice odličan je i za kožu, posebno posle opekotina od sunca.

Veganski sladoled. Napravljen je od sirovih sastojaka, umesto kravljeg, mleko je kokosovo, zaslađen je medom… Ukoliko ne volite kokos, stavite u blender bananu.