Zavese i draperije, trendovi

Zavese kontrolišu količinu i boju svetlosti koja ulazi u kuhinju, dnevnu, spavaću, dečiju sobu… i na taj način dodaju vašem životnom okruženju osobine koje želite.

Obične i blackout zavese, draperije, trakaste zavese, venecijeneri, rolo zavese… uglavnom nisu skupe, pa se efekti potpune promene mogu dobiti na najpovoljniji način. Doda li se tome malo spretnosti i veštine da se naprave lične kombinacije (oni ambiciozniji mogu i sami da zavesu sašiju, isheklaju, naprave…) – imaćete nekoliko kompleta zavesa, koje možete menjati i kombinovati.

Za sve one koji žele da prate trendove, ili samo čuju ideje iz svetskih magazina, evo nekoliko trenutno preovlađujućih stilova.

Plava boja u svim nijansama dominira, od najsvetlije, do plavo-zelene, i dalje, do sive. Detalji mogu da budu zlatni ili narandžasti. Za okvire prozora i dalje je najpopularnija braon.

Ne treba zaboraviti ni ljubitelje bogato dekorisanih luksuznih zavesa – i one su u ponudi svetskih proizvođača koji prate modne trendove. Brokat, svila, pliš, pa čak i koža, krzno, kristali… sušta su suprotnost dominantnoj jednostavnosti, ali opstaju.

Organski materijali su trendi – zakloni od sunca od pletene trske ili bambusa za leto, koji se postavljaju na otvoren prozor, i slične finije varijante tokom čitave godine u enterijeru…

U modu ulaze jednobojne ili dekorisane vertikalne trake od debljih svilenih niti, utkane u jednostavne bele zavese.

Draperije u uglovima, podignute u obliku balona, ili “rimske” – spuštene samo do polovine prozora… mogu se videti u reklamama najpoznatijih proizvođača.

Karirane, ili zavese sa motivima jednostavnih geometrijskih šara odlične su za kuhinje. Ni veliki šareni printovi živih boja, koji dominiraju decenijama se, međutim, ne povlače, a posebno su tražene zavese žuto-narandžastih tonova, koje unose dodatnu toplinu.

Ako sebi možete da priuštite zavese od svile, diskrenog sjaja – dizajneri ih preporučuju.

Čak i ukoliko ste odlučili da na prozorima nemate zavese, dodajte diskretne, lagane, pamučne i prozirne, pomerene u uglove. Razlog je – zavese su u modi…

Poruka za kraj glasi – ne zanemarujte zavese. Čak i ako ste ih menjali nedavno, planirajte da nabavite još par kombinacija, koje ćete, u zavisnosti od doba godine, prilika, želja ili samo raspoloženja, menjati.

1 Comment

  1. Zavese i draperije su jedan od najvažnijih elemenata enterijera i često nije lako samostalno odabrati idealnu kombinaciju. Ja sam to uspela prilikom jednog putovanja u Šabac. U toku šetnje gradom svratili smo u prodavnicu zavesa, draperija, garnišni i tapeta, i sa divnom Ivanom koja je dizajnerka enterijera našli najbolju kombinaciju za našu kuću. Tako da preporuka za Idealdesign.