10 navika za zdrave zube

Ne zaboravite svoje zube, ne zanemarujte probleme koje imate, idite redovno na kontrole i slušajte savete stomatologa. Ovako bi, ukratko, glasile preporuke lekara, a evo i detaljnije liste, pa proverite da li se pridržavate preporuka, ili ste nešto propustili.

1. Borite se protiv bakterija u ustima svakodnevno. Pranje četkicom, ispiranje i čišćenje koncem su obavezni. Bolesni usne duplje i karijes na zubima prouzrokovani su upravo – bakterijama.

2. Idite redovno na preglede. Najmanje svakih šest meseci posetite stomatologa da pregleda zube i da ih detaljno očisti.

3. Ukoliko vam u ustima nedostaju zubi, ne odlažite njihovu zamenu, čak i kad gubitak nije vidljiv. Savremena stomatologija nudi silikonske proteze, zubne implante, nove materijale i druga savremena rešenja, a vilica bez zuba može da dovede do problema sa zagrižajem, viličnim zglobom i drugim zubima koji trpe veliko opterećenje.

4. Otiđite s vremema na vreme i na pregled kod specijaliste za bolesti usta. Sumnjive promena, kao što su bele naslage, ranice, otoci, osetljivost… mogu da ukažu na veoma ozbiljne bolesti, uključujući karcinom, pa je potrebno reagovati što pre.

5. Odvojite vreme za pranje zuba. Dva minuta dva puta dnevno je minimum, ujutru i uveče.

6. Potražite i nabavite četkicu (čistač) za jezik. Pitajte stomatologa kako da je koristite i upotrebljavajte je, za svež dah.

7. Izbegavajte kafu i gazirana pića između obroka, to je vreme u kojem je preporučljivo da se pije samo voda. Kafa menja pH vrednost u ustima ako se pije stalno – kako biste sprečili kiselost, isperite usta vodom posle šoljice kafe.

8. Ne procenjujte zdravlje svojih usta na osnovu njihove boje. Čak i ako su beli mogu da ne budu zdravi i obrnuto.

9. Koristite konac za čišćenje zuba – savet je stomatologa. Iako postoje rasprave koliko je ovaj metod delotvoran, preovladavaju pozitivna mišljenja.

10. Raspitajte se i o drugim savremenim sredstvima i aparatima za održavanje čistoće usta. Ima ih dosta na tržištu.